Search
Close this search box.
Search

Από τον πλειστηριασμό στην αξιοποίηση: Τα 3 βιομηχανικά ακίνητα στην Β. Ελλάδα που «αναγεννιούνται»

Πριν 10 μήνες

Τρία βιομηχανικά συγκροτήματα στην Βόρεια Ελλάδα, τα οποία είχαν περιέλθει σε μαρασμό, φαίνεται να μπαίνουν σε τροχιά αναγέννησης μετά την αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο ιδιοκτησίας μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Ιδιαίτερα τα δύο, που εντοπίζονται στην Θεσσαλονίκη, είχαν βυθιστεί για αρκετά χρόνια στο σκοτάδι της εγκατάλειψης και πλέον διαφαίνεται η προοπτική της αξιοποίησης αν και ακόμη .

Λίγο διαφορετική είναι η περίπτωση του τρίτου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στο Κιλκίς και εμφανίζει καλή εικόνα συντήρησης, ωστόσο είχε υποβαθμιστεί η παραγωγική διαδικασία. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις των Κλωστηρίων Κιλκίς στην περιοχή της Νέας Σάντας, οι οποίες μόλις πριν μερικές μέρες, πέρασαν σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η επόμενη μέρα βρίσκει το βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε θυγατρική των Κλωστηρίων Θράκης της οικογένειας Ακκά, με νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος το “χτύπησε” έναντι τιμήματος 2,06 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την εταιρεία επίπλων Almeco, η οποία ήδη διαθέτει μια παραγωγική μονάδα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Πλέον, με την απόκτηση του εργοστασίου στο Κιλκίς σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμικότητα. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr πηγές προσκείμενες στην Almeco, το εργοστάσιο θεωρείται άμεσα αξιοποιήσιμο και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η παραγωγική διαδικασία υπό την νέα ομπρέλα. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το βιομηχανικό συγκρότημα των Κλωστηρίων Κιλκίς περιλαμβάνει έκταση 76.790 τ.μ., στην οποία έχουν ανεγερθεί σταδιακά από το 1974 μέχρι το 1990 κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 23.044 τ.μ..

Στην Acsion το ακίνητο της Φιλκεράμ-Johnson

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, βρέθηκε πλειοδότης για τις εδώ και άνω μια δεκαετία εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας κεραμικών πλακιδίων Φιλκεράμ-Johnson στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Στο πρόσωπο του ομογενή επιχειρηματία Κυριάκου Αναστασιάδη, ο οποίος πριν περίπου 22 χρόνια δημιούργησε την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Acsion Ltd στην Νότιο Αφρική, η οποία υπήρξε ο μοναδικός πλειοδότης στον πλειστηριασμό που διενεργήθηκε στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, αποτυπώνεται πλέον η ελπίδα για να δοθεί πνοή στις εγκαταστάσεις. Το ποσό της κατακύρωσης ανήλθε στα 9.237.500 ευρώ και πλέον φαίνεται να άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 139 στρεμμάτων, το οποίο θεωρείται “φιλέτο” λόγω της θέσης του καθώς στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται και κυριαρχούν ως χρήση μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως για παράδειγμα τα Cosmos Center, Carrefour, Makro και ΙΚΕΑ. H Acsion Ltd, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται από το 2014 στο χρηματιστήριο του Γιοχάνσμπουργκ, έκανε γνωστό μέσω επίσημης ανακοίνωσης πριν μερικές μέρες μετά τον πλειστηριασμό ότι πρόσθεσε το συγκεκριμένο ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό της.

Με καταγωγή από την Θάσο και όχημα την Acsion Ltd, ο Κυριάκος Αναστασιάδης δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate, κυρίως στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων και των οικιστικών projects. Μάλιστα, η νοτιοαφρικανική εταιρεία βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Metropolis Mall στην Λάρνακα της Κύπρου, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον φθινόπωρο του 2021.

Η ανατροπή για τους Μύλους Αλλατίνη

Πολλά έχουν γραφτεί για την αξιοποίηση του μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες ρημάζει. Η αλήθεια είναι ότι αν και δεν έχει επί του παρόντος ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί μετά και τον τελευταίο πλειστηριασμό για το 50% του ακινήτου, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου. Και ενώ όμιλος Φάις, ο οποίος ήδη κατείχε το 50%, συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να αναδειχθεί αγοραστής και του εναπομείναντος μεριδίου, τελικά έγινε η έκπληξη και πέρασε στα χέρια μιας βουλγαρικής εταιρείας, συμφερόντων του επιχειρηματία Πρόδρομου Μαυρόπουλου. Η SPM Real Estate έδωσε μάχη με τον όμιλο Φάις και τελικά επικράτησε προσφέροντας το ποσό των 4.044.444 ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 800.000 ευρώ σε σχέση με την τιμή πρώτης προσφοράς.

Έτσι, λοιπόν, οι δύο ιδιοκτήτες είτε θα πρέπει να συνεργαστούν είτε θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πουλήσει το ποσοστό του προκειμένου να καλλιεργηθεί το έδαφος για να αναγεννηθεί το εν λόγω ακίνητο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.