Search
Close this search box.
Search

Τα 4 σενάρια για το σπάνιο φαινόμενο με τα ρήγματα στις Βούτες – «Άκρως επικίνδυνο», προειδοποιούν οι ειδικοί

Πριν 6 ώρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νικόλαου Παπαευσταθίου, η δημοτική Κοινότητα των Βουτών Ηρακλείου, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου και με επίκεντρο τις ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν σε δρόμους και σπίτια της περιοχής, τα τελευταία 24ωρα.

Ώρα με την ώρα, μεγαλώνει ο αριθμός των σπιτιών στις Βούτες που κρίνονται ακατάλληλα για να μείνουν μέσα οι άνθρωποι. Οι μηχανικοί συνεχίζουν τους ελέγχους, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ρωγμές να εμφανιστούν σε ακόμα περισσότερες κατοικίες.

Οι οικογένειες των οποίων τα σπίτια χαρακτηρίστικαν «κίτρινα», προς το παρόν τουλάχιστον, δε φαίνονται διατεθιμένες να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Μετά τις προειδοποίησεις των μηχανικών, φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, γιατί θέλουν να βρίσκονται κοντά στην περιουσία τους.

Κάποιοι επιμένουν να μένουν μέσα, φοβούμενοι ακόμη και διαρρήξεις. Ο δήμος Ηρακλείου δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για φιλοξενία. Παρ΄ όλα αυτά, οι υπηρεσίες του είναι έτοιμες να παρέχουν στέγη σε όποιον χρειαστεί.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

voutes-irakleiou-rigmatoseis-euthimis-lekkas
voutes-gia-voutes-irakleiou4663296
voutes-gia-voutes-irakleiou4663290
voutes-gia-voutes-irakleiou4663284
voutes-gia-voutes-irakleiou4663283
voutes-gia-voutes-irakleiou4663280
voutes-gia-voutes-irakleiou4663279
voutes-gia-voutes-irakleiou4663058
voutes-gia-voutes-irakleiou4662910

Βούτες Ηρακελίου: Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται για το σπάνιο φαινόμενο

Τέσσερα φαίνεται να είναι τα πιθανά σενάρια που έχουν πέσει στο… τραπέζι σχετικά με το φαινόμενο των ρηγματώσεων:

  • καθίζηση του εδάφους
  • ανύψωση του εδάφους
  • διαρροή νερού
  • διαφορική καθίζηση, ένα φαινόμενο στο οποίο το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα

Βούτες Ηρακλείου: Προειδοποιούν οι ειδικοί για τις ρηγματώσεις

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε έλεγχος στην περιοχή, παρουσία και του προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθυμίου Λέκκα, από τον οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

«Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Έχουν αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. Είναι ένα γεωλογικό καθαρά φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Είναι διαρρήξεις που ουσιαστικά οφείλονται σε κάποια μορφή κατολισθητικού φαινομένου χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς λειτουργεί αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να δούμε τις διαστάσεις του για να προσεγγίσουμε την επικινδυνότητά του. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το φαινόμενο αυτό» εξήγησε ο κ. Λέκκας ο οποίος απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους του χωριού «να μην μείνουν στα σπίτια που έχουν ρωγμές.

voutes-gia-voutes-irakleiou6544355

voutes-gia-voutes-irakleiou6544353
voutes-gia-voutes-irakleiou6544352
voutes-gia-voutes-irakleiou6544350
voutes-gia-voutes-irakleiou6544357

«Θα μπορούμε από αύριο να προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένα βήματα, τα οποία βεβαίως θα οδηγηθούν από τα πορίσματα τα οποία περιμένουμε και θα έχουμε πάρα πολύ σύντομα» εξήγησε ο δήμαρχος Ηρακλείου, που έκανε γνωστό ότι από κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ (Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) κίτρινο χρώμα σήμανση (επισκευάσιμο κτίσμα) μπήκε σε εννέα κτίρια. Μάλιστα ο κ. Καλοκαιρινός, τόνισε πως «οι οικογένειες σε αυτά τα σπίτια μετακινούνται και αυτό είναι κάτι το οποίο το φροντίζουμε ήδη».

Νωρίτερα το απόγευμα αυτοψία στην περιοχή, έκανε ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ηρακλείου, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο των Βουτών και μέλη του τοπικού συμβουλίου.

«Βλέπω ότι από τη μία μέρα στην άλλη, έχουμε μετακινήσεις οι οποίες είναι διακριτές, άρα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να το παρακολουθήσουμε με πάρα πολύ προσοχή» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λουπασάκης, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες».

Επίσης ο καθηγητής στο ΕΜΠ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε τον ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνεται η κατολίσθηση. Εάν αυτή κινείται με ένα ρυθμό της τάξης του μισού χιλιοστού το εξάμηνο, υπάρχει μία ασφάλεια. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι κινείται γρήγορα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις μας, για το ποιες οικίες είναι επικίνδυνες και ποιες όχι».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.