Ο επενδυτής στο ελληνικό χρηματιστήριο είδε μέχρι και χθες την αξία των μετοχών του να μειώνεται ακόμη και πάνω από 12% μέσα σε τρεις ημέρες. O εξαγωγέας ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ ανησυχεί για την επίπτωση που θα έχει η επιβολή δασμών από αύριο που είναι η προγραμματισμένη “πρεμιέρα” για το +20% που θέλουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ.
Υπάρχει και ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης του οχήματος που θα διαπιστώσει μια πρώτη μείωση στην τιμή του καυσίμου. Η τιμή του πετρελαίου brent υποχώρησε σε αυτό το εφιαλτικό τριήμερο στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021 όταν ο πλανήτης προσπαθούσε να συνέλθει από την πανδημία. Ένα βαρέλι κοστίζει σήμερα περίπου 64-65 δολάρια όταν πριν από έναν χρόνο πωλούνταν περίπου 25 δολάρια ακριβότερα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή μέσα στις επόμενες ημέρες, οι εκδρομείς του Πάσχα θα φουλάρουν ακόμη και με λιγότερα από 1,7 ευρώ το λίτρο τουλάχιστον στα φθηνότερα πρατήρια του λεκανοπεδίου.
Δύο οι λόγοι για τους οποίους αναμένονται μειώσεις στις τιμές των καυσίμων κίνησης. Ο πρώτος είναι η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα περίπου 28% χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Ο δεύτερος είναι η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Όλα τα καύσιμα, τιμολογούνται σε δολάρια. Έτσι, όσο πιο ισχυρό είναι το ευρώ -και μέσα στην αναταραχή των τελευταίων ημερών σκαρφάλωσε και αυτό στα 1,1 ευρώ- τόσο το καλύτερο για το κόστος των διυλιστηρίων άρα και για την τιμή πώλησης του καυσίμου.
Είναι συνηθισμένο να ακούγεται το παράπονο της αγοράς: οι αυξήσεις περνάνε αμέσως στην τιμή λιανικής ενώ οι μειώσεις αργούν. Ακόμη και έτσι, μπαίνουμε στην περίοδο που η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται. Ήδη, το τιμολόγιο χονδρικής που πήραν σήμερα στα χέρια τους οι βενζινοπώλες δείχνουν σημαντική αποκλιμάκωση με την τιμή χονδρικής να υποχωρεί στο 1,27 ευρώ το λίτρο για πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό.
Εκτιμάται ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί μέσα στην εβδομάδα οπότε αναμένεται να δούμε μειώσεις και στη λιανική αρχικά στα μεγάλα πρατήρια του λεκανοπεδίου όπου η κατανάλωση είναι μεγάλη οπότε ο ανεφοδιασμός γίνεται συχνότερα. Ήδη, οι τιμές λιανικής έχουν υποχωρήσει πάνω από 9% σε σχέση με το περυσινό Απρίλιο οπότε θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η φετινή πασχαλινή έξοδος θα είναι οικονομικότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Το.. στοίχημα είναι αν θα δούμε τιμές λιανικής ακόμη και κάτω από 1,7 ευρώ έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει φυσικά και την αντίστοιχη του πετρελαίου θέρμανσης. Ποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτό μεσούσης της άνοιξης; Κι όμως είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσει κάποιος στον εαυτό του αν το πετρέλαιο είναι η βασική πηγή θέρμανσης: δεδομένου ότι η περίοδος διάθεσης με τον χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου, συμφέρει να γεμίσουν οι δεξαμενές τώρα που η διεθνής τιμή έχει υποχωρήσει στα χαμηλά της τελευταίας 4ετίας;