Τι προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
Κυνηγητό των οφειλετών του ΕΦΚΑ και των συνυπόχρεων προσώπων με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών δρομολογεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των ληξιπρόθεσμων χρεών που υπερβαίνουν τα 46 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ, για το έτος 2023, η διαδικασία λήψη αναγκαστικών μέτρων θα είναι πιο στοχευμένη εναντίον όσων δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών θα λαμβάνονται από την αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΑΟ όταν περάσουν 20 μέρες από τη στιγμή που εκδόθηκε η ατομική ειδοποίηση του οφειλέτη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τον ΕΦΚΑ.
Επίσης προβλέπεται, πως όσοι είναι σε οποιαδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και τη χάσουν, θα λαμβάνονται εναντίον τους αναγκαστικά μέτρα, εντός 75 ημερών, από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης.
Το ΚΕΑΟ θα δημιουργεί προφίλ του οφειλέτη, όπου λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του όπως η νομική μορφή, η δραστηριότητα, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Στοιχεία που ενισχύουν το προφίλ αξιοπιστίας του οφειλέτη και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη υπέρ του είναι μεταξύ άλλων η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής.
Για τις οφειλές που διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ, λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα. Ο στόχος παραμένει η έγκαιρη (εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο.) λήψη αναγκαστικών μέτρων από το Κ.Ε.Α.Ο., με βάση την εξαγωγή αναλυτικών καταλόγων οφειλετών κατά των οποίων πρέπει άμεσα να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα (αρχεία στόχου).
Συγχρόνως, το επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις:
- Κεντρική παρακολούθηση των δημοσιευτέων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας (ΗΜΦ) πράξεων/αποφάσεων επί πτωχευτικών διαδικασιών του ν.4738/2020 με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των πτωχών και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. για την έγκαιρη αναγγελία τους.
- Κεντρική παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας e-auction του αποτελέσματος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των καθ’ ων και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. για την έγκαιρη αναγγελία τους.
- Καταγραφή σε ειδικά αρχεία των οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης. Στις συγκεκριμένες καταστάσεις θα γίνεται επανέλεγχος ανά εξάμηνο, προκειμένου να παρακολουθείται η συμπεριφορά των οφειλετών.
- Αρχεία οφειλετών που αυξάνουν συνεχώς την οφειλή δημιουργώντας νέο χρέος κάθε μήνα. Στόχος είναι η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου.
- Αρχεία συνυπόχρεων υπεύθυνων οφειλετών με προσωπική ευθύνη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω πρόσφατης μεταβολής στα στοιχεία μητρώου αναφορικά με την χρονική περίοδο υπευθυνότητας ή την ιδιότητα υπευθύνου (στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου).
Στα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνονται από το Κ.Ε.Α.Ο. υπάρχει διαστρωμάτωση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής. Έτσι, προτεραιότητα για λήψη μέτρων δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα. Παράλληλα, εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές. Για το σκοπό αυτό, στη διάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών με βάση το νέο Οργανισμό προβλέφθηκε ξεχωριστό τμήμα για την διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση των οφειλετών αυτών και των μέτρων που λαμβάνονται.