Συνεδριάζουν και πάλι σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι. Αμετακίνητες παραμένουν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες θα υπάρξει δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το μεταναστευτικό, όχι όμως συμπεράσματα κοινά από τους 27 μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Υιοθετήθηκαν νωρίτερα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο στα οποία εντάσσεται το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» τονίζουν οι ηγέτες της ΕΕ.
Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναφέρουν: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης του Μαρτίου 2021, και υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσει με στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο».
Δέσμιοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας βρέθηκαν ακόμη μία φορά οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες με τις δύο χώρες να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό. “Αγκάθι” για τους δύο εταίρους το ζήτημα του ασύλου και το χρηματικό πέναλτι για τις χώρες που δεν δέχονται μετανάστες στο έδαφός τους. Πριν από λίγο επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλός. Το μεταναστευτικό είναι η μεγάλη πρόκληση για τους Ευρωπαίου και υπάρχουν δύο στρατόπεδα: από τη μία πλευρά Ουγγαρία και Πολωνία αντιδρούν σθεναρά στον μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης και από την άλλη Ιταλία και Αυστρία ηγούνται των μεγάλων αποφάσεων.
Όρμπαν και Μοραβιέτσκι τορπίλισαν τη Σύνοδο, ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα. Από τις 5μιση η ώρα το απόγευμα χθες ώρα Βρυξελλών ξεκίνησε η συζήτηση για το μεταναστευτικό. Η ώρα πήγε μιάμιση το πρωί και δεν υπήρχε καμία εξέλιξη. Επέμεναν η Ουγγαρία και η Πολωνία ότι τάσσονται κατά της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Επέστρεψαν δηλαδή στην πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 8 Ιουνίου από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δύο πυλώνες του μεταναστευτικού, λέγοντας ότι δεν θέλουν την αυξημένη πλειοψηφία, αλλά οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προσερχόμενος είπε καλύτερα να μην έχουμε καθόλου συμπεράσματα για το μεταναστευτικό παρά να έχουμε κακά συμπεράσματα τα οποία καταπατούν τις συνθήκες. Επίσης ο πρόεδρος της Πολωνίας σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στηλίτευσε και κατακεραύνωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι στην ουσία βοηθά και στηρίζει τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία, από το να στηρίξει τα κράτη μέλη της.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να δείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους, ότι πρόκειται για ένα κοινό σημαντικό πρόβλημα κι εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει λύση.
Το ζήτημα όμως είναι ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν κάνουν πίσω.
Τα σενάρια
Θα μπορούσαν να υπάρξουν συμπεράσματα για τα υπόλοιπα θέματα και να μην υπάρξουν καθόλου συμπεράσματα για το μεταναστευτικό.
Υπήρξε μία πρόταση χθες το βράδυ να μπει ακόμη μία παράγραφος στα συμπεράσματα στην οποία να αναφέρονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που έχουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, κάτι το οποίο απορρίφθηκε. Σημειώνεται ότι επί της ουσίας τα συμπεράσματα που υπάρχουν στο προσχέδιο για το μεταναστευτικό αυτή τη στιγμή δεν έχουν κάτι σαφές. Ουσιαστικά στέλνουν μηνύματα διότι πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό και το άσυλο, το σύμφωνο δηλαδή για το μεταναστευτικό και το άσυλο.
Θα μπορούσε όμως, να υπάρξει μία δήλωση από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πάλι όμως είναι αποδυναμωμένο από τη στιγμή που δεν βλέπουμε να υπάρχουν συμπεράσματα κοινά από τους 27. Και από την άλλη πλευρά αυτό που έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος πριν από λίγο είναι ότι «αυτό που θέλουμε είναι κοινά συμπεράσματα από 27 κράτη μέλη». Όμως, όπως ανέφερε η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, δεν κάνουν πίσω Ουγγαρία και Πολωνία.