Αλκοόλ με τον κουβά, πάρτι στην πισίνα, πατατάκια και πολύ σεξ, όλα τα στερεότυπα για τους Βρετανούς στο εξωτερικό υπάρχουν στο ντεμπούτο της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ που προκαλεί θύελλα στις φετινές Κάννες, αλλά θέλει να τα σπάσει όλα, εξερευνώντας τα ακανθώδη ζητήματα του βιασμού και της συναίνεσης.
Η ταινία «Πως να κάνεις σεξ» παρακολουθεί τρεις κολλητές φίλες να γίνονται λιώμα στην Κρήτη, με ένα από τα κορίτσια, την Τάρα, σε μια αποστολή να χάσει την παρθενιά της, αλλά τα πράγματα σύντομα πάνε στραβά.
Γυρισμένο σε στυλ fly-on-the-wall – (θα θέλατε να ακούσετε τι θα ειπωθεί ή να δείτε τι θα συμβεί χωρίς να σας προσέξουν σαν μια μύγα σε ένα τοίχο), η Μάνινγκ Γουόκερ αντιστέκεται στην προβολή γραφικών σκηνών κακοποίησης.
«Νομίζω ότι ως γυναίκες γνωρίζουμε αυτή την εμπειρία πάρα πολύ και δεν χρειάζεται να μας τραυματίσουν ξανά», δήλωσε η 29χρονη Λονδρέζα στο AFP στο Φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες. Αντ’ αυτού, επικεντρώθηκε στις συναισθηματικές εμπειρίες των χαρακτήρων της.
«Τα πάντα ήταν από το οπτικό της πεδίο και τα πάντα ήταν στο πρόσωπό της και διαβάζοντας τα συναισθήματά της», είπε.
Η ταινία της ήταν μία από τις αποκαλύψεις μιας από τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.
Το περιοδικό Variety τη βρήκε «ανατριχιαστικά σκοτεινή», ενώ το Guardian θαύμασε την «πολύπλοκη χημεία» της και το Hollywood Reporter τη χαρακτήρισε «κρυμμένο διαμάντι».
Μετατοπίζοντας το βλέμμα
Η Μάνινγκ Γουόκερ είναι μια από τις ανερχόμενες Βρετανίδες σκηνοθέτιδες, μαζί με τη Σαρλότ Γουέλς, της οποίας το “Aftersun” ήταν η απροσδόκητη διάκριση πέρυσι στις Κάννες, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον πρωταγωνιστή Πολ Μέσκαλ.
Αντλώντας έμπνευση από τη δική της εμπειρία, η Μάνινγκ Γουόκερ εμπνεύστηκε από «τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου», αλλά και από τη σεξουαλική επίθεση που υπέστη στα 16 της και θέλησε να τα δείξει όλα αυτά χωρίς κριτική.
«Είναι σαν να το ζεις μέσα από τη ζωή τους στο επίπεδο των ματιών τους και να προσπαθείς να μην πεις «Ω, τι φοράει; Ή γιατί είναι πολύ μεθυσμένη;»», δήλωσε.
«Θα πρέπει να είμαστε ελεύθερες να πίνουμε και να φοράμε ό,τι θέλουμε και να μην δεχόμαστε επιθέσεις».
Η ανάδειξη του θέματος της σεξουαλικής επίθεσης «απορροφά κατά κάποιο τρόπο τον αέρα από το δωμάτιο και νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», πρόσθεσε.
«Για μένα η συναίνεση δεν είναι μαύρο και άσπρο, δεν είναι ναι και όχι… αν κάποιος περνάει άσχημα, θα πρέπει να μπορείς να το αναγνωρίσεις αυτό».
Ένα από τα αγόρια
Η Μάνινγκ Γουόκερ ήταν προηγουμένως κινηματογραφιστής και για άλλα νέα βρετανικά ταλέντα, όπως για την ταινία “Scrapper” της Σάρλοτ Ρίγκαν που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Σάντανς φέτος.
Έχει επίσης γυρίσει μουσικά βίντεο και διαφημίσεις, καθώς και δύο ταινίες μικρού μήκους, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας “Good Thanks, You?” που προβλήθηκε στις Κάννες το 2020.
«Ανέχτηκα πολλά ως υπεύθυνη κινηματογράφου και νομίζω ότι αυτός είναι ένας πραγματικός αντρικός κόσμος, το να είσαι επικεφαλής τόσων πολλών εύσωμων ανδρικών τμημάτων», δήλωσε.
«Ήμουν πραγματικά τυχερή στην καριέρα μου που συνεργάστηκα με πολλούς καλούς άνδρες σε αυτή την κατάσταση, αλλά έχω επίσης συνεργαστεί με πολλούς μαλάκες».
Μετανιώνει που έπρεπε να παριστάνει τον άντρα για να κερδίσει τον σεβασμό.
«Πρέπει να έρχεσαι και να είσαι σαν «Το ποδόσφαιρο χθες το βράδυ». Υπάρχει απλώς μια συζήτηση που πρέπει να παρουσιάσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να γίνεις αποδεκτός σε αυτόν τον κόσμο»», είπε.
«Αυτό είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να το εξετάσουμε».
Πηγή: AFP