Search
Close this search box.
Search

Τεχνητή βροχή στο Δελχί σήµερα – Το πείραµα της Σποράς Νεφών

Πριν 13 ώρες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ της Μαριαλένας Χαραλαµποπούλου

 

Tο Δελχί στρέφεται στην επιστήµη για να καθαρίσει τον ουρανό του από το νέφος, δοκιµάζοντας την τεχνική της «σποράς νεφών» (cloud seeding) για να προκαλέσει τεχνητή βροχή.

Ωστόσο, το αν το σχέδιο θα πετύχει ή όχι εξαρτάται από έναν απρόβλεπτο παράγοντα ο οποίος είναι: ο καιρός.

Το Δελχί κατατάσσεται ως η πιο µολυσµένη πόλη στον κόσµο για περισσότερο από µια δεκαετία.

Το 2024, τα επίπεδα ρύπανσης – που οφείλονται κατά κύριο λόγο στις εκποµπές των εργοστασίων, την καύση καλλιεργειών και την έντονη κυκλοφορία – αυξήθηκαν κατά 6%.

Η ιδέα της χρήσης τεχνητής βροχής για την αποµάκρυνση της αιθαλοµίχλης επιχειρείται τώρα στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

Η σπορά νεφών θεωρείται µια πολλά υποσχόµενη µέθοδος – υπάρχει όµως ένα µεγάλο «εάν».

Η διαδικασία για την δηµιουργία τεχνητής βροχής περιλαµβάνει την χρήση αεροσκαφών ή drones που απελευθερώνουν ιωδιούχο άργυρο στα σύννεφα.

Η κρυσταλλική δοµή του ιωδιούχου αργύρου είναι παρόµοια µε αυτή του πάγου, διευκολύνοντας έτσι την συσσώρευση σταγονιδίων νερού, την τροποποίηση της αρχικής δοµής των νεφών και την αύξηση των πιθανοτήτων βροχόπτωσης.

Ουσιαστικά αυτό σηµαίνει ότι, η αποτελεσµατικότητά της µεθόδου εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Οι επιθυµητές συνθήκες νεφοκάλυψης στο Δελχί αναµένονται γύρω στις 29-30 Οκτωβρίου.

Όλα τα συστήµατα – από τα αεροσκάφη έως την µετεωρολογική και περιβαλλοντική παρακολούθηση – είναι έτοιµα.

Καιρού επιτρέποντος λοιπόν και µε την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα παραµείνουν ευνοϊκές, το Δελχί θα βιώσει την πρώτη τεχνητή βροχή στις 29 Οκτωβρίου.

Τι ακριβώς είναι η σπορά νεφών;

Η σπορά νεφών είναι µια µέθοδος τροποποίησης του καιρού, κατά την οποία ειδικά αεροσκάφη ή drones εγχέουν, σε ήδη υπάρχοντα σύννεφα, ουσίες όπως ο ιωδιούχος άργυρος και το ιωδιούχο κάλιο. Οι ουσίες αυτές, «διογκώνουν» τα υπάρχοντα σταγονίδια νερού, προκαλώντας τεχνητή βροχή.

Για µολυσµένες πόλεις όπως το Δελχί, ο στόχος είναι διπλός: αύξηση των βροχοπτώσεων και µείωση των αιωρούµενων σωµατιδίων.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες και ανάγκη για µακροπρόθεσµες στρατηγικές

Το εγχείρηµα της «σποράς νεφών» µπορεί να φαίνεται ελπιδοφόρο αλλά ειδικοί και ακαδηµαϊκοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους και παραµένουν ιδιαίτερα σκεπτικοί απέναντι στην αποτελεσµατικότητα της µεθόδου αυτής.

Τα επιχειρήµατά τους είναι, πως δεν αντιµετωπίζεται η βασική αιτία των ρύπων µε την τεχνητή βροχή και τα αποτελέσµατά της θα είναι αµελητέα και παροδικά.

Επίσης, καθηγητές από το Κέντρο Ατµοσφαιρικών Επιστηµών στο Νέο Δελχί προειδοποιούν ότι υπάρχει άγνοια σχετικά µε τις µακροπρόθεσµες επιπτώσεις που µπορεί να έχει στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, η επαναλαµβανόµενη χρήση χηµικών ουσιών στα σύννεφα.

Το πρόβληµα της περιβαλλοντικής ρύπανσης σίγουρα είναι µείζονος σηµασίας, γι’ αυτό απαιτούνται ολοκληρωµένες στρατηγικές για την µείωση των πηγών ρύπανσης, λαµβάνοντας όµως υπ’ όψιν µας το περιβάλλον, την γεωργία και την ανθρώπινη υγεία.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.