Search
Close this search box.
Search

Tερέσα Ριμπέρα: Πώς έγινε το δεύτερο πιο ισχυρό πρόσωπο στις Βρυξέλλες μετά τη φον ντερ Λάιεν

Πριν 3 μήνες
Tερέσα Ριμπέρα

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει ένα όνειρο για την Ευρώπη. Η Τερέσα Ριμπέρα έχει σκοπό να το πραγματοποιήσει. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέλεξε την Τρίτη την Ισπανίδα ειδικό για το κλίμα, για να γίνει ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως υπεύθυνη για τη χάραξη της πορείας του μπλοκ προς ένα «πράσινο» μέλλον ευημερίας.

Η Ριμπέρα επιλέχθηκε για να επιβλέψει την ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένου του χαρτοφυλακίου αντιμονοπωλιακών θεμάτων. Η κίνηση δεν ήταν εύκολη πολιτικά. Για να κατευνάσει τις εθνικές και κομματικές ανησυχίες για τη Ριμπέρα -μία Ισπανίδα σοσιαλίστρια που το κεντροδεξιό κόμμα της φον ντερ Λάιεν, η πυρηνική βιομηχανία και η γαλλική κυβέρνηση επέκριναν τις τελευταίες εβδομάδες – η φον ντερ Λάιεν πρότεινε μια δομή της Επιτροπής που εγκαινιάζει κάποιους ελέγχους στην εξουσία τη Ριμπέρα.

Αλλά η Ριμπέρα -επί του παρόντος υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας – είναι αυτή στην οποία η φον ντερ Λάιεν ανέθεσε ουσιαστικά να εφαρμόσει το πρωταρχικό της όραμα. Και δίνει στον Ριμπέρα ένα σχέδιο: Μια εξαντλητική έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι που καλεί την Ευρώπη να ανανεώσει την οικονομική της τύχη μέσω μιας πιο ισχυρής ΕΕ και της πράσινης μετάβασης.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσουμε να χτίζουμε το ευρωπαϊκό όνειρο», είπε η Ριμπέρα σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο. Πράγματι, ο Μιγκέλ Γκιλ Τέρτρε, ο αξιωματούχος της Κομισιόν που ο Ριμπέρα κατονόμασε ως επικεφαλής του επιτελείου της, ήταν στην ομάδα που βοήθησε τον Ντράγκι να συντάξει την «πράσινη» έκθεση.

Τώρα το μόνο που στέκεται εμπόδιο στον Ριμπέρα είναι μια ακρόαση επιβεβαίωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν είπε ότι η φον ντερ Λάιεν επέλεξε τη Ριμπέρα με το βλέμμα στους επικείμενους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030. Το μπλοκ δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να τα επιτύχει, θέτοντας σε κίνδυνο τον καθαρό μηδενικό στόχο του 2050.

«Γνωρίζοντας το υπόβαθρό της, και νομίζω ότι από την άποψη της ολοκλήρωσης της [πράσινης και ψηφιακής] μετάβασης, ειδικά στην πλευρά της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, νομίζω ότι μπορεί να προσφέρει», είπε ο αξιωματούχος. «Έχει επίσης τη φήμη ότι είναι καλή διαχειρίστρια».

Ξεκίνησε ως τεχνοκράτισσα και διπλωμάτισσα που επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή, αλλά υπήρξε επίσης φιλόδοξη υπουργός της κυβέρνησης. Το 2020, η Ισπανία έγινε ένα από τα πρώτα έθνη που έθεσε νομικό στόχο να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, έναν στόχο που η ΕΕ υιοθέτησε αργότερα για ολόκληρο το μπλοκ. Ταυτόχρονα, η Ριμπέρα μεσολάβησε σε συμφωνίες με συνδικάτα και τη βιομηχανία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας – καθ’ οδόν να γίνει αγαπημένος του διεθνούς κινήματος για το κλίμα.

Εντός της Ευρώπης, έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή της πράσινης ατζέντας της ΕΕ. Και σε διεθνές επίπεδο, ήταν μια βασική πηγή για να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνιών στις ετήσιες συνόδους κορυφής COP των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας στα ύψη, η Ριμπέρα διαπραγματεύτηκε επίσης ένα διαχωρισμό από τους κανόνες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την Ιβηρική Χερσόνησο, επιτρέποντάς της να ορίζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ξεχωριστά.

«Η Τερέζα Ριμπέρα έχει τη σπάνια ικανότητα να συνάπτει δύσκολες συμφωνίες: για τη δίκαιη μετάβαση με τους Ισπανούς εργάτες άνθρακα και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων με τα μεγάλα πετρελαϊκά κράτη. Θα χρειαστεί αυτές τις δεξιότητες στις Βρυξέλλες», δήλωσε η Λίντα Κάλχερ, η εκτελεστική διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης Strategic Perspectives.

Αυτά τα επιτεύγματα έκαναν τη Ριμπέρα να αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη του ηγέτη της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος την έκανε αναπληρώτρια πρωθυπουργό και της ζήτησε να ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης του έθνους από την πανδημία. Στη συνέχεια, την έπεισε να πάρει μια κορυφαία θέση στην Επιτροπή μια από τις βασικές πολιτικές του προτεραιότητες, παρά την αρχική απροθυμία της να φύγει από την Ισπανία.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ριμπέρα στις Βρυξέλλες έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) υποστήριξε ότι είναι πολύ αριστερή και κατά των βιομηχανιών για να είναι υπεύθυνη για την κεντρική οικονομική πολιτική. «Ο διορισμός της Τερέζα Ριμπέρα είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο Peter Liese, επικεφαλής νομοθέτης του ΕΛΚ για το κλίμα.

Δημοφιλη

More ...War Room

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.