-->
30.06.2022

Τέταρτη δόση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 80 ετών

Σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να κλείσουν ραντεβού τέταρτης δόσης COVID τα άτομα άνω των 80 ετών.

Όπως είχε ανακοινώσει στις 5/4, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών ενώ σταδιακά και ανά δεκαετίες θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 70-79 και 60-69.

Την επόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση 4ης δόσης με mRNA εμβόλιο (Pfizer και Moderna ) και τουλάχιστον 4 μήνες μετά την 1η αναμνηστική δόση. Για όσα άτομα έχουν νοσήσει μετά την 1η αναμνηστική δόση, δεν προτείνεται 4η δόση.

Ας σημειωθεί ότι από 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η δεύτερη αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική.

Γιατί αποφασίστηκε η έγκριση της 4ης δόσης

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από μία 2η αναμνηστική δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Αυτή η απόφαση ήρθε αφού συνεκτιμήθηκαν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, η διεθνής βιβλιογραφία σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και το χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση.

Η 2η αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Σημειώνεται ότι όσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον και ακόμη περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα. Ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι αυτό το λόγο, πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό ηλικίας 5 ετών και άνω με τη χορήγηση του μονοδοσικού ή των δισοδικών εμβολίων.

news4health.gr


Διαβάστε επίσης