«Και από τη δική μας δημοσκόπηση, αλλά και όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτό που παρακολουθούμε είναι ότι το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία κατορθώνει να αυξήσει την συσπείρωση της» ανέφερε ο επικεφαλής της Marc Θωμάς Γεράκης μιλώντας στην εκπομπή Newsroom και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα. Ο ίδιος εκτίμησε «ότι το κέντρο θα κρίνει για άλλη μια φορά τις εκλογές».
Μιλώντας για τις ευρωεκλογές ο κ. Γεράκης σημείωσε ότι « ιστορικά, με μερικές εξαιρέσεις, έχουμε μικρότερη συμμετοχή[…] είναι πιο χαλαρή η ψήφος[…] συνήθως το κόμμα το οποίο πλήττεται περισσότερο είναι το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα. Γιατί όντως, όπως είπατε και εσείς, το βλέπει σαν ευκαιρία δηλαδή ένα μέρος του εκλογικού σώματος να στείλει και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και ευνοούνται περισσότερο τα μικρότερα κόμματα. Φαίνεται όμως ότι ο πήχης του 33% είναι ένας ρεαλιστικός εκλογικός στόχος».
Για το αν έχει «κλειδώσει» η δεύτερη θέση ανέφερε «στην πολιτική, καλό είναι να μην έχουμε μεγάλες βεβαιότητες και ουσιαστικά όταν βλέπει κανείς δημοσκοπήσεις αυτό που βλέπει είναι πιθανότητες. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες στη δεύτερη θέση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όσο περνούν οι μέρες, γιατί πρέπει να βλέπει και κάποιος τις χρονοσειρές, φαίνεται ότι αυτή η υπόθεση εργασίας επιβεβαιώνεται και ισχυροποιείται[…] Και φαίνεται εάν μιλήσουμε για εκλογικό στόχο που θεωρώ ότι λογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρίνει με τις βουλευτικές εκλογές διότι έχει ένα νέο αρχηγό ο οποίος παρέλαβε το κόμμα με ένα 17% και υπό αυτή την έννοια, με αυτό θα συγκριθεί με το 17%[…]
»Βλέποντας χρονοσειρές και αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι και μια τάση αύξησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, θεωρώ εγώ ότι ένας στόχος του 17% είναι ένας εφικτός στόχος. Αν έβαζα έναν αστερίσκο θα ήταν ο εξής: ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εν αντιθέσει με τα άλλα κόμματα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ χαμηλό χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας ψηφοφόρων, υπό αυτή την έννοια λοιπόν, επειδή οι νέοι δεν πάνε με την ίδια ευκολία και διάθεση στην κάλπη, όπως οι μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες[…] Απλά λέω ότι το 17% είναι ένας εφικτός στόχος, με την προϋπόθεση ότι όσοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Κασσελάκη θα το κάνουν και στην κάλπη, θα προσέλθουν και στην κάλπη».
Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «υπάρχει ένα παράδοξο με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι το μόνο κόμμα από αυτά τα τρία που συζητάμε τώρα που θα έχει όχι μόνο άνοδο, θα έχει διπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά από τις προηγούμενες ευρωεκλογές όπου είχε πάρει 7,7% και να συζητάμε να το συμπεριλαμβάνουμε το βράδυ των εκλογών στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς[…]
»Το θέμα είναι το εξής ότι αν παρατηρήσει κανείς τα αποτελέσματα της έρευνας, βλέπει ότι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης υπάρχει μια επικάλυψη στα ποσοστά. Δηλαδή το άνω όριο της Ελληνικής Λύσης είναι μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι το κάτω όριο του ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, αρχίζει να διαμορφώνεται και ένα ερωτηματικό, μικρό ακόμα, αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ ή η Ελληνική Λύση στη σειρά, στην κατάταξη των κομμάτων. Και επίσης υπάρχει και μια επικάλυψη μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ελληνικής Λύσης. Άρα θέλω να πω ότι είναι λίγο ανοιχτή και η σειρά των κομμάτων 3ο, 4ο, 5ο».
«Αυτό που φαίνεται είναι βέβαια όμως και για την Ελληνική Λύση ότι είναι ένα κόμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τα ποσοστά του και να καταγραφεί ενισχυμένο στις κάλπες» υπογράμμισε ο Θωμάς Γεράκης ενώ για το ΚΚΕ επισήμανε «είναι ένα κόμμα το οποίο κι αυτό φιλοδοξεί και θεωρώ ρεαλιστικό να αυξήσει τα ποσοστά του σίγουρα ως προς τις προηγούμενες ευρωεκλογές[…] Από τα κόμματα τα οποία βρίσκονται αριστερότερα, φαίνεται το πιο ευνοημένο είναι το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου»
Για τη Νέα Αριστερά σημείωσε ότι «αν έχει ως στόχο την εκπροσώπησή της στην Ευρωβουλή με έναν βουλευτή εγώ θα το θεωρούσα με βάση τις καταγραφές ένα ρεαλιστικό στόχο. Δηλαδή το κάτω όριο είναι λίγο κάτω από το 3%. Το πάνω όριο είναι λίγο πάνω από το 3%. Τελευταία στον πίνακα είναι 4 – 5 κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την εκπροσώπηση τους, Είναι με το ένα πόδι έξω με το ένα πόδι μέσα».
Για το πού θα κριθεί η μάχη των ευρωεκλογών υπογράμμισε «ας πούμε ότι τα κόμματα εκεί που κοιτούν είναι οι αναποφάσιστοι. Αυτό είναι βέβαια λίγο σχετικό, γιατί κι αυτοί που λένε ότι έχουν αποφασίσει δεν ξέρω κατά πόσο έχουν αποφασίσει διότι έχουμε δει ότι ένα 15 με 20% αποφασίζει πάνω στην κάλπη. Αν πούμε λοιπόν ότι οι αναποφάσιστοι αυτή τη στιγμή είναι ένα 10% τα κόμματα κάνουν εκλογές -όχι για το σύνολο του εκλογικού σώματος για αυτούς που έχουν διαλέξει- για αυτό το 10% […] Αν δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτού του 10%, φαίνεται ότι είναι σχετικά περισσότερο γυναίκες, δεν είναι νέοι, είναι από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Έχουμε και μια σχετική ανάλυση σήμερα στο Πρώτο Θέμα γι’ αυτό και αν δούμε που αυτο-τοποθετούνται περισσότερο αυτο-τοποθετούνται στο κέντρο ή είναι πολίτες οι οποίοι δεν εκφράζονται στον άξονα αριστερά δεξιά. Έχω την εντύπωση ότι το κέντρο θα κρίνει για άλλη μια φορά τις εκλογές. Βέβαια, προφανώς τα κόμματα αν δείτε και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων δηλαδή έχουνε συμμετοχές που απευθύνονται και καλά κάνουν, έτσι πρέπει να κάνουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και σε όλες τις ιδεολογικές[…]»
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Γεράκη στο βίντεο που ακολουθεί: