Search
Close this search box.
Search

Τι είναι το lockdown Αυστρίας που απορρίπτει ο Μητσοτάκης – Εξηγεί μια Ελληνίδα από τη Βιέννη

Πριν 3 έτη

Τέλος στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να εφαρμόζει το μοντέλο άλλων χωρών για να αναχαιτίσει την πανδημία έβαλε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους», ανέφερε με κατηγορηματικό τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε το βρετανικό δίκτυο ITV και στους δημοσιογράφους Ed Balls και Susanna Reid. για τους ο πρωθυπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βοηθηθούν γιατροί και νοσηλευτές ώστε να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Σημείωσε όμως εμφατικά: «Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχημένη την καλοκαιρινή περίοδο για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και απηύθυνε κάλεσμα στους βρετανούς παρουσιαστές αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα: «Νομίζω ότι ήρθαν περίπου 2,5 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Θα σας συνιστούσα να κάνετε κράτηση για τις διακοπές σας για το επόμενο έτος όσο το δυνατόν συντομότερα. Νομίζω ότι θα είναι ένα Covid-free καλοκαίρι».

Τι είναι το αυστριακό lockdown ανεμβολίαστων

Για το lockdown των ανεμβολίαστων που ισχύει πλέον στην Αυστρία, μίλησε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας, γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και γιατρός, Όλγα Σαραντοπούλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Όπως εξήγησε, όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει τις τελευταίες 18 ημέρες, επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για τα αναγκαία του καθημερινού βίου, δηλαδή προκειμένου να μεταβούν σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, γιατρούς και δημόσιες υπηρεσίες όταν δεν μπορούν να αναβάλλουν το ραντεβού.

Επίσης, μπορoύν να μεταβούν  στην εκκλησία, και να κάνουν επισκέψεις για φροντίδα άλλων ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, ή για την περίθαλψη κατοικίδιων ζώων, έχοντας αρνητικό rapid test.

Δεν μπορεί να φάει έξω

«Ο ανεμβολίαστος δεν μπορεί να φάει έξω, ούτε εκτός του μαγαζιού να στέκεται έξω και να  να φάει ένα σάντουιτς ή να πει έναν καφέ στα όρθια. Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γυμναστήρια και κομμωτήρια. Μπορεί να βγει για μια απλή βόλτα ή για φυσική άσκηση, αλλά χωρίς να συναντηθεί με άλλους ανθρώπους πέρα από στενούς συγγενείς», επεσήμανε η κυρία Σαραντοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους δρόμους, στα καταστήματα, καθώς πολλοί αστυνομικοί ελέγχουν τα σχετικά πιστοποιητικά, τα οποία οφείλουν να τα τσεκάρουν και οι καταστηματάρχες. Διαφορετικά, τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά».

Πρόστιμο 500 ευρώ

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όποιος παραβιάζει τους νέους κανονισμούς καταβάλει πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ εάν κάποιος αρνηθεί τον έλεγχο πληρώνει πρόστιμο 1.450 ευρώ.

«Το κάνουν για να μην υπάρξει κανένας που θα αρνηθεί τον έλεγχο. Είναι αυστηρά τα μέτρα και δυστυχώς διαχωρίζουν την κοινωνία, ακόμη και φίλους μεταξύ τους. Υπάρχουν παρέες στις οποίες οι μισοί είναι εμβολιασμένοι και οι άλλοι μισοί δεν θέλουν», τόνισε η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Όπως είπε υπάρχουν και στην Αυστρία αντιδράσεις για το εμβόλιο, καθώς περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ποσοστό  40% του πληθυσμού, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι αντιδράσεις 

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν αντιδράσεις από επιχειρήσεις και καταστήματα επειδή χάνουν πελάτες. Εξέφρασε την άποψη ότι «ο καθένας αντιδρά διαφορετικά όταν σε πιέζουν να κάνεις κάτι. Η προσέγγιση παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Πολλές φορές το να θες να επιβάλλεις κάτι, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι στην Αυστρία βρίσκονται 10.000 Έλληνες οι οποίοι πέρασαν δύσκολα ψυχολογικά, ειδικά οι νέοι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με το lockdown. «Τα κρούσματα σε ημερήσια βάση έχουν ανέβει σε 10.000 – 11.000 και περίπου 40 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους, για αυτό ελήφθησαν τα συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε η κυρία Σαραντοπούλου.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.