-->
24.09.2023

Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους εργαζόμενους σε άδεια και αποζημιώσεις

Στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται μόνο η χορήγηση  2 ημέρων αδείας  ετησίως στους εργαζόμενους  για λόγους ανώτερους βίας, όπως είναι η καταστροφή σπιτιού από πυρκαγιά, είπε στον ΣΚΑΪ, ο δικηγόρος και εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Μάλιστα σημείωσε ότι θα πρέπει οι εργοδότες να διευκολύνουν με περισσότερους ημέρες αδείας τους πυρόπληκτους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πραγματικότητα, ενώ τόνισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θεσμικά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρούζος στον δημόσιο δεν προβλέπεται κάτι και οι πυρόπληκτοι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν μόνο χρήση της κανονικής τους άδειας να έχουν μέρες, μάλιστα απηύθυνε  έκκληση προς τον υπουργό Εργασίας Μάκη Βορίδη με εγκύκλιο να χορηγηθεί άδεια στους πυρόπληκτους δημοσίους υπαλλήλους.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο κ. Καρούζος διευκρίνισε ότι αν μια  επιχείρηση καεί και διακόψει λειτουργία για λόγους ανωτέρας βίας, δεν οφείλεται μισθός καθώς λύνεται η σύμβαση  με τον εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση, εκτός αν η εταιρεία είναι ασφαλισμένη τότε οφείλει να καταβάλλει τα 2/3 της αποζημίωσης στους εργαζόμενους.

 Διαβάστε επίσης