-->
19.04.2024

Τι ισχύει με το αφορολόγητο και τις αποδείξεις – Ποιες είναι οι παγίδες

Του Στάθη Βελισσαράκου

Φοροτεχνικός 

Τι είναι το αφορολόγητο & πώς υπολογίζεται;

Αφορολόγητο είναι το σύνολο των δαπανών που χρειάζεται να διενεργήσει κάθε φορολογούμενος για να μην του επιβληθεί πρόσθετος φόρος.

Πώς υπολογίζεται το αφορολόγητο;

Το ποσό προσδιορίζεται βάσει του φορολογητέου εισοδήματός σου και αντιστοιχεί αποκλειστικά στο δικό σου ΑΦΜ. Δηλαδή είναι οι δαπάνες που γίνονται ηλεκτρονικά.

Πώς χτίζεται το «αφορολόγητο»;

Για το αφορολόγητο 2020, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες (όσων τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα) θα πρέπει να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Με τις αποδείξεις τι θα γίνει;

Οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι είτε να επαναφέρει τη ρύθμιση που ίσχυσε για τοεισόδημα του 2020, είτε να εφαρμοστεί το μειωμένο ποσοστό για όσους έχουν πληγεί, με παράλληλη μείωση του πέναλτι 22% στη διαφορά μεταξύ ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

Η μία περίπτωση είναι για τους φορολογούμενους 60 ετών και άνω, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία, επίσης οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσο με το 30% του εισοδήματος. Η δεύτερη περίπτωση είναι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδείξεων ίσο με το 20% του εισοδήματός τους. Με βάση τα περσυνά δεδομένα (δηλαδή το εισόδημα του 2020) είχαν έκπτωση το σύνολο των φορολογούμενων, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τα φετινά εισοδήματα.

Μετά την κρίση της πανδημίας  το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τις παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά αλλά και για την διαχείριση του εισοδήματος του 2021.

Πολλές έγκυρες πληροφορίες αναφέρονται στην απαλλαγή των τεκμήριών αλλά και από την συγκέντρωση των αποδείξεων (δηλαδή το 30 % του εισοδήματος), όσοι επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, καθώς σχεδόν το πρώτο πεντάμηνο του έτους η οικονομία ήταν κλειστή.

Η  απόφαση αυτή θα ληφθεί στις αρχές τους επόμενους έτους και αφού προηγουμένως εξεταστούν τα στατιστικά δεδομένα των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούν τα εισοδήματα του 2020.Διαβάστε επίσης