-->
07.02.2023

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τα σενάρια κατανομής εδρών στις εκλογές

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τα σενάρια κατανομής εδρών στις εκλογές

Όπως έχει εξηγήσει ο Γιώργος Αράπογλου, Γενικός Διευθυντής της Pulse στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», οι πιθανότητες για Βουλή τεσσάρων ή οκτώ κομμάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Με το σενάριο της πεντακομματικής Βουλής, τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει ένα ποσοστό στο 37,4% και τα κόμματα εκτός Βουλής να φτάνουν στο 10,4% η γαλάζια παράταξη θα μπορούσε να εξασφαλίσει 152 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,75% 83 έδρες, ΠΑΣΟΚ 37 έδρες, ΚΚΕ 16 έδρες και Ελληνική Λύση 12 έδρες.

Τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τη Νέα Δημοκρατία αν η Βουλή είναι εξακομματική, που με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο. Στην περίπτωση που το ΜέΡΑ25 μπει στη Βουλή (όλες οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως ξεπερνά το 3%) και με ένα ποσοστό εκτός Βουλής στο 7,1% η Νέα Δημοκρατία – αν βγει πρώτο κόμμα – θα έφτανε τους 148 βουλευτές. Συνεπώς η συνεργασία με άλλη κοινοβουλευτική δύναμη είναι επιβεβλημένη στις δεύτερες εκλογές. Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, πάντως η πιθανότητα ακόμα και επτακομματικής Βουλής δεν πρέπει να αποκλειστεί, καθώς το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» καταγράφηκε στο 2,5%. Αυτό δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την πορεία του πρώτου κόμματος προς την αυτοδυναμία.

Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις χρήσιμα είναι τα στοιχεία των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων σε σχέση με το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής. Τον Ιανουάριο του 2015 έφτανε το 8,62% (επτακομματική), τον  Σεπτέμβριο του 2018 6,4% (οκτακομματική) και τον Ιούλιο του 2019 οι δυνάμεις που δεν πέρασαν το όριο του 3% έφταναν το 8,07% με τη Βουλή σήμερα να είναι εξακομματική. Με αυτά τα δεδομένα η μάχη στη δεξιά και αριστερή «πολυκατοικία» αναμένεται να είναι σφοδρή με τους δυο χώρους να λοξοκοιτούν συνεχώς προς το πολιτικό κέντρο. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να μη χάσει την κυριαρχία της στο μεσαίο χώρο που της έδωσε τη νίκη το 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους του 2015.Διαβάστε επίσης