-->
13.06.2024

Τηλεδιάσκεψη του Λ. Αυγενάκη με τους επικεφαλής των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ για το νέο σχέδιο νόμου

Τηλεδιάσκεψη με τους όλους τους Κοσμήτορες των Σχολών Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) και τους Προέδρους των Τμημάτων Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), των ελληνικών Πανεπιστημίων, πραγματοποίησε την Τετάρτη (24/11) ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αντικείμενο της προγραμματισμένης τηλεσυνάντησης ήταν η συζήτηση -και με την Πανεπιστημιακή κοινότητα- επί του σχεδίου νόμου, του 5ου της αθλητικής μεταρρύθμισης, «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», που η δημόσια διαβούλευσή του ολοκληρώθηκε με επιτυχία μόλις προχθές Δευτέρα (22/11) και επί της οποίας κατατέθηκαν 1.428 σχόλια.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ευχαρίστησε για την ανταπόκριση τούς Κώστα Καρτερολιώτη (Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ), Γιώργο Τζέτζη (Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ), Χαράλαμπο Τσορμπατζούδη (Πρόεδρος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ), Ελένη Δούδα (Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ), Θανάση Παπαϊωάννου (Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ ΠΘ), Νίκο Διγγελίδη (Πρόεδρος ΤΕΦΑΑ ΠΘ), Μιχάλη Νικολαΐδη (Πρόεδρος ΤΕΦΑΑ Σερρών) και Δημήτρη Γρηγοριάδη (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής) και αποσαφήνισε εξ αρχής ότι αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις θέσεις τους στην κατεύθυνση βελτίωσης του σ/ν, καθώς αυτός είναι και ο σκοπός της (κάθε) διαβούλευσης.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν έχουμε κανένα σκοπό ή πρόθεση να παραγνωρίσουμε τις εξιδεικευμένες επιστημονικές γνώσεις ή να βλάψουμε τα δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι έχουν απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε συζήτηση που διαμείβεται γύρω από τον αθλητισμό στην Ελλάδα. Άλλωστε, πρώτοι τα αναγνωρίσαμε και τα διασφαλίσαμε με τις ρυθμίσεις για τους προπονητές στον νόμο 4809/2021, που ψηφίσαμε τον περασμένο Ιούνιο».

Οι Πανεπιστημιακοί εκπρόσωποι ευχαρίστησαν με τη σειρά τους τον Υφυπουργό Αθλητισμού για την άμεση επικοινωνία, εξήραν την πρωτοβουλία του να ρυθμιστεί το επί πολλά χρόνια ατακτοποίητο και θολό τοπίο του «αθλητισμού αναψυχής», διατύπωσαν ορισμένες γενικές παρατηρήσεις και δεσμεύτηκαν, ενθουσιασμένοι από το θερμό κλίμα διαλόγου, ότι το αργότερο εντός μίας εβδομάδας θα καταθέσουν γραπτώς τις αναλυτικές προτάσεις τους επί συγκεκριμένων άρθρων.

Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε επιπλέον ότι «οι διατάξεις για τον “ αθλητισμό αναψυχής” δεν επηρεάζουν επ’ ουδενί και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα θεσμοθετημένα από το 1999 «Προγράμματα Άθλησης για Όλους» (Π.Α.γ.Ο.), για τα οποία είναι ούτως ή άλλως σε εξέλιξη η αναδιάταξη του πλαισίου τους, αλλά πάντοτε διοργανώνονται από τους Δήμους και υλοποιούνται αποκλειστικά από πτυχιούχους ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ, Βασίλης Κάκκος, καθώς και νομικοί συνεργάτες του Υφυπουργού Αθλητισμού.Διαβάστε επίσης