-->
03.12.2023

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας προανήγγειλαν Πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων μετά την πρωτοφανή ενέργεια της Λευκορωσίας σε σχέση με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair Αθήνα – Βίλνιους, προανήγγειλαν η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

«Αυτό που συνέβη χθες στη Λευκορωσία είναι ένα διεθνές σκάνδαλο. Έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών και απειλεί τη διεθνή ασφάλεια. Θα συζητήσουμε σήμερα διάφορες επιλογές κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Απαιτείται ισχυρή αντίδραση», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθούμε στην απαράδεκτη αεροπειρατεία κατά της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στο Συμβούλιο. «Δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επιλογές για πρόσθετες κυρώσεις», ανέφερε.

Όπως είπε «αυτές οι κυρώσεις θα καλύπτουν: άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν την αεροπειρατεία, επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν το καθεστώς και τον τομέα των αερομεταφορών».

«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου αρχίσει να σέβεται την ελευθερία της γνώμης και των μέσων ενημέρωσης», αναφέρει η Πρόεδρος. «Ο Roman Pratasevich πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημείωσε τέλος ότι η ΕΕ έχει έτοιμο»ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έτοιμο να διατεθεί για τη Λευκορωσία, όταν καταστεί δημοκρατική».Διαβάστε επίσης