Του Ανδρέα Βορύλλα*
Του *
Τις πταίει για την πυρά"/>
-->
25.05.2024

Του Ανδρέα Βορύλλα*
Του *
Τις πταίει για την πυρά

Είμαστε μάρτυρες μίας εθνικής τραγωδίας εδώ και 1,5 μήνα στη χώρα μας, με τις εκατοντάδες πυρκαγιές.

Σε ολόκληρη την επικράτεια, δεκάδες χαμένες ζωές συνανθρώπων μας που έχουν απανθρακωθεί μαζί με εκατοντάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους. Η οικονομική απώλεια ανυπολόγιστη για ένα ακόμα καλοκαίρι, γιατί πέρα από την ανθρώπινη ζωή που δεν κοστολογείται, η καταστροφή που έχει συντελεστεί θα βαραίνει τη χώρα και τα παιδιά μας για χρόνια.

Μπορεί τα προαναφερθέντα να είναι κοινές διαπιστώσεις, όμως κοινή διαπίστωση είναι και η αναποτελεσματικότητα των κρατούντων να διαχειριστούν αυτή την τραγωδία αλλά και η ακαταλληλότητα ορισμένων αξιωματούχων.

Όμως, ας δούμε ενδελεχώς τι φταίει και τι πρέπει από δω και πέρα να κάνουμε πολίτες και πολιτικοί:

Α) Όπως έχουμε ακούσει από τα στόματα των καθ’ ύλην αρμοδίων, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών. Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Δεχόμαστε επίθεση από ξένη χώρα; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κάψουν την Ελλάδα; Κι αν ισχύει αυτό που είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας για να τους εμποδίσουν και να τους συλλάβουν και πότε θα γίνει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών; Μήπως όλη την «ενέργεια» της η ΕΥΠ την καταναλώνει στις παρακολουθήσεις μέσω Predator ή στο «φακέλωμα» των πολιτών με τις νέες ταυτότητες που θα μας «πουλήσουν»;
Στην περίπτωση που αυτό είναι έργο ξένων υπηρεσιών, τότε πρόκειται για γροθιά στο στομάχι, αφού οι στόχοι Αγχίαλος-Αλεξανδρούπολη επιτεύχθηκαν, μιας και οι δυο περιοχές έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για την εθνική ασφάλεια. Εάν με ένα κουτάκι σπίρτα και ένα λίτρο βενζίνη μπορείς να κάψεις ένα αεροδρόμιο και μια αμερικανική βάση τότε γεννώνται πολλά ερωτήματα.

Β) Στην περίπτωση που ο εχθρός είναι εντός των τειχών και έχουμε να κάνουμε με οικονομικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα δημιουργία αιολικών πάρκων ή άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα καμένα, τότε το πιο απλό θα ήταν ένας νόμος με ένα άρθρο, που θα απαγορεύει την οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικότητας στις καμένες δασικές εκτάσεις. Γιατί παραμένει θολό το τοπίο και ποιους εξυπηρετεί;
Πυρκαγιές όμως βάζει και το ίδιο το κράτος. Με την ανεπάρκεια του και την ανικανότητα του να προσδιορίσει με σαφείς διατάξεις τις αρμοδιότητες των υπευθύνων που έχουν επωμιστεί την πρόληψη, την καταστολή και όλα όσα απαιτούνται για τις υπηρεσίες τους. Εκτός κι αν αυτό βολεύει στην επικοινωνιακή διαχείριση, να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον και ο ελληνικός λαός να πληρώνει έργα πυροπροστασίας χωρίς πυροπροστασία.
Την ίδια ώρα, αν, όπως αναφέρεται από επίσημα χείλη, η χώρα βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ποιες είναι οι πολιτικές που έχουν χαραχτεί προς αυτή την κατεύθυνση, για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων;
Πολύ φοβάμαι πως και αυτόν τον τομέα, της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, το επιτελικό κράτος τον προορίζει για να τον εκχωρήσει σε κάποια ιδιωτική εταιρεία. Άλλωστε, το μεγαλύτερο κομμάτι έχει δοθεί στους ιδιώτες, όπως οι υδροφόρες που ενοικιάζουν κατά ανάθεση οι δήμοι, οι περιφέρειες και λοιπά. Κι εδώ θέλω να σημειώσω πως αυτό το νερό κοστίζει πολύ ακριβά και ο νοών νοείτω. Αλλά και τα άλλα μέσα,  αυτά της αεροπυρόσβεσης, εξαιρουμένων των ηρωικών μας πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τα νοικιάζουμε. Το πως και το πόσα θα το μάθουμε από τη Νίκη μέσα  στη Βουλή.

Μια χώρα για να πάει μπροστά θέλει ενεργούς πολίτες και υπεύθυνούς πολιτικούς. Όλοι πλέον κρινόμαστε.

* Βουλευτής ΝΙΚΗΣ Β2 Δυτικού Τομέα ΑθηνώνΔιαβάστε επίσης