Search
Close this search box.
Search

«Τίτλοι τέλους» για την διασημότερη παραλία της Ζακύνθου – «Ναυάγιο είναι όλη η κατάσταση» λέει ο Δήμαρχος

Πριν 2 εβδομάδες
Ζάκυνθος: Αρχίζουν εργασίες συντήρησης του διάσημου πλοίου «Παναγιώτης» στο Ναυάγιο

Κλειστό θα παραμείνει και αυτό το καλοκαίρι το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, λόγω κινδύνου κατολίσθησης. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των αρμόδιων υπουργών, απαγορεύεται η πρόσβαση και προσέγγιση στην παραλία τόσο από θαλάσσης όσο και από την στεριά. Όπως επισημαίνουν άλλωστε και οι τοπικές αρχές, η ασφάλεια των επισκεπτών είναι το Α και το Ω, καθώς ήδη επισκέπτονται καθημερινά το Ναυάγιο εκατοντάδες άτομα με σκοπό να δουν τη θέα.

«Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι που έρχονται στη Ζάκυνθο, έρχονται γιατί θέλουν να κατέβουν στη συγκεκριμένη παραλία. Όμως για λόγους ασφαλείας από πέρσι έχει κλείσει η συγκεκριμένη παραλία ως προς την αποβίβαση των τουριστών. Άλλωστε και ο κύριος Λέκκας είχε βγάλει ένα σχέδιο, είχε χωρίσει την παραλία σε 3 ζώνες αλλά δυστυχώς ήταν τόσος πολύς ο κόσμος, που δεν μπόρεσαν να τηρηθούν τα μέτρα.


Έτσι έκλεισε οριστικά η αποβίβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Βέβαια όσοι θέλουν να δουν το μέρος μπορούν να το κάνουν μέσω θαλάσσης, με τα καραβάκια. Έτσι μπορούν να βγάλουν και τις φωτογραφίες τους. Σίγουρα όμως δεν είναι το ίδιο με το να κατεβαίνεις στο σημείο, μιλάμε για υπέροχα νερά» είπε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Action 24.

Αναφορικά με την τοποθέτηση του κύριου Λέκκα, ο οποίος πρόσφατα υπογράμμισε ότι καμία τεχνική διαδικασία δεν μπορεί πλέον να καταστήσει ασφαλή την παραλία, ο δήμαρχος Ζακύνθου σημείωσε «το προηγούμενο διάστημα έγινε μια παρουσίαση από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τον κύριο Λέκκα ως προς την συντήρηση του πλοίου και της παραλίας. Το συγκεκριμένο σημείο θέλει μια ιδιαίτερη επιστημονική προσέγγιση για να είναι προσβάσιμο αλλά πάντοτε με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας».

Ερωτηθείς για το οικονομικό πλήγμα που επιφέρει αυτή η απόφαση στο νησί, μιας και το «Ναυάγιο» αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, ο κύριος Στασινόπουλος υπογράμμισε «από τότε που αναλάβαμε την διαχείριση του Δήμου, το πρώτο πράγμα που κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να πιέζουμε για να μας δοθεί η διαχείριση της συγκεκριμένης περιοχής.

Αυτή τη στιγμή τόσο στον κόλπο του “Ναυαγίου” όσο και στο επάνω μέρος δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για να φροντίσει την ασφάλεια των τουρισtών και την πρόσβαση. Υπάρχει γραμμή αιγιαλού που είναι το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει το υπουργείο Τουρισμού, όμως κανείς δεν είναι υπεύθυνος, τυπικά η παραλία είναι στον αέρα. Λένε ότι βρίσκονται σε συντονισμό με την κυβέρνηση. Μέσα σε 10 στρέμματα συντονίζονται 4 Υπουργεία. Ναυάγιο δεν λέγεται μόνο η παραλία αλλά όλη η κατάσταση, αν δεν γίνει κάτι πριν έρθει ο χειμώνας θα εξαφανιστεί εντελώς» είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος Ζακύνθου.

Λέκκας για Ναυάγιο: «Δεν πρόκειται να ανοίξει, καμία τεχνική διαδικασία δεν μπορεί να το κάνει πιο ασφαλές»


Λόγω των πρόσφατων σεισμών που έπληξαν τα παράλια της απέναντι Ηλείας, ο αποκλεισμός πρόσβασης στην εμβληματική παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο παραμένει.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Ευθύμης Λέκκας, με βάση κοινή υπουργική απόφαση η άλλοτε ανάρπαστη παραλία δεν θα ανοίξει ούτε φέτος, εν μέσω ανησυχίας για την ασφάλεια των επισκεπτών. «Το Ναυάγιο παραμένει κλειστό γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότατος», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για τον αν υπάρχει κάποια παρέμβαση που θα μπορούσε να καταστήσει ασφαλέστερη την παραλία, ο κ. Λέκκας απάντησε: «Αν μπορεί κάποια τεχνική διαδικασία να το κάνει πιο ασφαλές, θα έλεγα πως όχι».

«Στο Ναυάγιο δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε καρφί στο πρανές», τόνισε ο ειδικός, αναφερόμενος στην περιβαλλοντική νομοθεσία που απαγορεύει παρεμβάσεις στην περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο Natura.

«Για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε τοίχους αντιστήριξης, δεν μπορούμε να κάνουμε έργα, θα καταστρέφαμε το φυσικό μνημείο», επεξήγησε, προσθέτοντας βέβαια πως ίσως υπάρξουν κάποια στιγμή προβλέψεις για περιορισμένη αποβίβαση επισκεπτών στη διάσημη παραλία.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.