Search
Close this search box.
Search

Τίτλοι τέλους για το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης: Πότε θα εξαφανιστεί

Πριν 2 μήνες
Μέχρι το 2026 είναι πιθανό να κυκλοφορούν στους δρόμους της Βρετανίας αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Μαρκ Χάρπερ. Αυτοκίνητα με πλήρη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης δεν επιτρέπονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Βρετανίας, αλλά η νομοθεσία της κυβέρνησης για τα αυτοματοποιημένα οχήματα (AV) περνάει από το κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ένα νομικό πλαίσιο για αυτά θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε ο Χάρπερ. «Πιθανότατα, ήδη από το 2026 οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν κάποια στοιχεία αυτών των αυτοκινήτων που έχουν πλήρεις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης να κυκλοφορούν», δήλωσε ο Χάρπερ στο BBC Radio. «Θα γίνει σταδιακά... όποτε θα υπάρχουν εταιρείες που θα τα αναπτύσσουν για να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένα μέρη», συμπλήρωσε. Οι επικριτές της τεχνολογίας, η οποία έχει δοκιμαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε ότι τα συγκεκριμένα οχήματα μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα και στην Καλιφόρνια, οι ρυθμιστικές αρχές διέταξαν τη μονάδα αυτοκινήτων χωρίς οδηγό Cruise της General Motors (GM.N) να απομακρύνει τα οχήματά της από τους δρόμους της πολιτείας μετά από ένα ατύχημα τον Οκτώβριο. Ο υπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την οδική ασφάλεια. «Ό,τι έχω δει σχετικά με τα αυτοματοποιημένα οχήματα και τις τεχνολογίες αυτόματης οδήγησης, είναι πολύ επικεντρωμένα στο να διατηρούν τους ανθρώπους ασφαλείς», δήλωσε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, η Βρετανία σχεδιάζει οι κατασκευαστές και όχι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτόνομης οδήγησης να είναι νομικά υπεύθυνοι για τυχόν ατυχήματα, και η κυβέρνηση δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύσει τους χρήστες και θα προωθήσει την ασφάλεια στη βιομηχανία AV.

Παρελθόν θα αποτελέσει σε λίγο καιρό το γνωστό σε όλους ροζ χάρτινο δίπλωμα οδήγησης καθώς του απομένουν λίγα χρόνια ζωής ακόμη.

Για να κάτσει κάποιος πίσω από το τιμόνι οφείλει να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης, δηλαδή του εγγράφου που πιστοποιεί ότι πληρούνται τα απαραίτητα κτριτήρια για να συνυπάρξει κανείς με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, δίχως να διαταράσσει την οδική ασφάλεια.

Στη χώρα μας, σήμερα, οι κάτοχοι αδειών οδήγησης διαθέτουν είτε το παλιό ροζ τρίπτυχο έγγραφο, είτε το νέου τύπου κάρτας, το οποίο έχει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία.

Το νέο δίπλωμα ευνοεί τη χρήση του ακόμα και στο εξωτερικό καθώς το όνομα του κατόχου του αναγράφεται σε λατινικούς χαρακτήρες ενώ δεν φθείρεται όπως το παλιό.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του διπλώματος υπό τη μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας έναντι του χάρτινου, δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους νομοθέτες οι οποίοι έχουν θέσει τις βάσεις για την πλήρη κατάργηση του τελευταίου, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία ισχύος του τις 19 Ιανουαρίου 2033.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2033, τα παλιά διπλώματα θα είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι η νομοθεσία ορίζει ότι όποιος οδηγός συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του και επομένως πρέπει να το ανανεώσει, αυτομάτως προμηθεύεται το νέο δίπλωμα τύπου πλαστικοποιημένης κάρτας.

Οι οδηγοί από το τον Ιουλίου του 2022, μπορούν να «περάσουν» το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό τους τηλέφωνο (στο gov.gr wallet), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να διευκολυνθούν οι πολίτες, αλλά προκειμένου να διενεργείται ευκολότερα και με πιο αποτελεσματικό τρόπο η εξακρίβωση στοιχείων από τις αστυνομικές και ελεγκτικές αρχές.

Το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης (όπως και η ψηφιακή ταυτότητα), άλλωστε, ισοδυναμεί με τα φυσικά, παραδοσιακά διπλώματα (πλαστικοποιημένη κάρτα, τρίπτυχο έγγραφο) και επομένως οι πολίτες δεν χρειάζεται κουβαλούν τα τελευταία συνέχεια μαζί τους.

Έρχεται το ευρωπαϊκό δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Τη μετάβαση σε ένα καθεστώς ψηφιακών διπλωμάτων οδήγησης προωθεί και η ΕΕ, η οποία υποστηρίζει ότι η ψηφιοποίηση των αδειών οδήγησης συνεπάγεται πρωτοφανή ευκολία όσον αφορά την ανανέωση και την αντικατάστασή τους -αμφότερες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, ένα ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης με κοινά χαρακτηριστικά σε κοινοτικό επίπεδο θα διευκολύνει την επίτευξη του ξεκάθαρα διατυπωμένου στόχου της ΕΕ για τη δημιουργία ενός συστήματος γρήγορου εντοπισμού και άμεσης επιβολής ποινών σε εκείνους που υποπίπτουν σε τροχαίες παραβάσεις σε χώρα άλλη από αυτή που εξέδωσαν την άδεια οδήγησής του.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.