-->
07.12.2022

Το εμπάργκο καταλύτης εξελίξεων – Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο 

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να ενισχύσει την Ουκρανία με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και να διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εγκυμονεί κινδύνους ενός θερμού μετώπου ανάμεσα στις δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις, που θα προκαλέσει τεράστιες παράπλευρες απώλειες.

Η πρωτοβουλία Μπάιντεν επιταχύνει τις αποφάσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και πιθανότατα οδηγεί και στη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά στις χώρες του Νότου, που είναι εκτεθειμένες σε τοξικό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ταυτίζεται με τις αποφάσεις των Αμερικανών του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων εταίρων και θα επιχειρήσει με ψυχραιμία να διαχειριστεί τη σύγκρουση των γιγάντων.

Σε αυτή την συγκυρία δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου οπου θα έχει τετ α τετ με τον Τζο Μπαιντεν.

Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι μια περιφερειακή σύρραξη, όπως η εισβολή στην Ουκρανία μετατρέπεται σε έναν πόλεμο στρατιωτικής ισχύος ανάμεσα σε Αμερική και Ρωσία, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι ακριβώς θα συμβεί.

Ακόμη και η χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να προκύψει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Διαβάστε περισσότερα από το War RoomΔιαβάστε επίσης