-->
09.12.2023

Το Μεξικό θα αποκτήσει γυναίκα πρόεδρο για πρώτη φορά

Η πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας, η Κλαούδια Σεϊνμπάουμ, θα είναι η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024.

Η Σεϊνμπάουμ κατέλαβε την πρώτη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA, εθνικιστική αριστερά).

Η πρώην δήμαρχος, 61 ετών, θα έχει βασική αντίπαλο στις εκλογές επίσης γυναίκα, τη Σότσιλ Γκάλβες, 60 ετών, η οποία την Κυριακή ανακηρύχθηκε υποψήφια του «Ευρέος Μετώπου» τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Το Μεξικό επομένως οδεύει να αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα αρχηγό του κράτους τη 2η Ιουνίου της επόμενης χρονιάς.

Η πρώην δήμαρχος του Μεξικού επικράτησε έναντι του υπουργού Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Καταγγελία για «παρατυπίες»

Ωστόσο, Εμπράρδ αξίωσε να επαναληφθούν οι διαδικασίες με τις οποίες κρίθηκε η εσωκομματική κούρσα, καταγγέλλοντας «παρατυπίες».

Σε κάθε περίπτωση, το MORENA ξεκαθάρισε πως θεωρεί το αποτέλεσμα οριστικό και αμετάκλητο.

Ο Εμπράρδ και η ομάδα του δεν παρέστησαν στην ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ο ίδιος δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως τους απαγορεύτηκε να είναι παρόντες. Πρόσθεσε πως θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του τα επόμενα 24ωρα.

Η διαδικασία ήταν «δημοκρατική» και «ενωτική», έκρινε ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου του κόμματος Αλφόνσο Ντουράσο ανακοινώνοντας την έκβασή της. Τίποτε δεν θα αλλάξει το «τελικό αποτέλεσμα», επέμεινε.Διαβάστε επίσης