Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, θα απασχολήσει τo σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο Υπουργικό επίσης θα συζητηθεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, για επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα εκπέμψει στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου».
Στην σημερινή συνεδρίαση τα φώτα θα στραφούν αναπόφευκτα και στις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, με το πρόσωπο της συνεδρίασης να παραμένει ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος πολύ πριν “ανοίξει” η δημόσια συζήτηση, είχε εκφράσει τη διαφωνία του με το επικείμενο νομοσχέδιο και παραμένει αμετακίνητος στη θέση του. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο κ. Βορίδης να λάβει το λόγο και να εξηγήσει τη στάση του, χωρίς ωστόσο, καμία διάθεση ρήξης και αντιπαράθεσης, όπως ήδη το έχει κάνει μέχρι σήμερα, κρατώντας χαμηλούς τόνους. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή να επιλέξει το “δρόμο” της αποχής, για να μην επιτείνει το κλίμα και δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις. Στάση, η οποία αναμένεται να εκτιμηθεί θετικά και από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες διέρρεαν κυβερνητικές πηγές, φωτογραφίζοντας τον κ. Βορίδη, η κρίση για τα κυβερνητικά στελέχη θα είναι αποτέλεσμα της συνολικής τους στάσης και όχι μόνο από τη θέση τους επί ενός νομοσχεδίου. «Δεν κρίνεται η στάση απέναντι στην κυβέρνηση από ένα επιμέρους ζήτημα, κρίνεται συνολικά με την κυβερνητική πολιτική» σχολίαζαν.
Ερώτημα παραμένει η στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, η οποία έχει εκφράσει επιφυλάξεις. Από το γεγονός όμως, ότι είναι υφυπουργός σε ένα από τα υπουργεία που εισηγούνται τον συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποκτά άλλη βαρύτητα η θέση της, όπως και θα βαρύνει διαφορετικά, στο “ζύγι” του Μεγάρου Μαξίμου για τις ενδεχόμενες συνέπειες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως, αποφεύγει τεχνηέντως να μπει σε εκτιμήσεις, για την τύχη των διαφωνούντων κυβερνητικών στελεχών, στέλνοντας ωστόσο έμμεσα μηνύματα. “Ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι όσοι συμμετέχουν σε ένα όργανο κορυφαίο, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, και εγκρίνουν τα νομοσχέδια, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Αυτό νομίζω τα λέει όλα” δήλωσε. Έσπευσε πάντως να προσθέσει: “Δεν πρέπει όμως να προκαταλαμβάνουμε τη στάση ενός Υπουργού, ενός βουλευτή, ενός οποιουδήποτε ανθρώπου που έχει δικαίωμα ψήφου οπουδήποτε. Δεν μπορούμε, δηλαδή, όπως και για τις βουλευτικές εκλογές που είναι ιερό το δικαίωμα ψήφου και είναι, ουσιαστικά, συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να δούμε πώς θα τοποθετηθούν μετά την αρχική τοποθέτηση του εισηγητή Υπουργού, του κ. Σκέρτσου, του Υπουργού Επικρατείας, ως αρμόδιου για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής την οποία είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, να ακούσουμε τις τοποθετήσεις εντός του Υπουργικού, να δούμε ποια θα είναι η στάση του κάθε Υπουργού ως βουλευτή.” κατέληξε για το θέμα.
Το δεύτερο σχετίζεται με το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει προς ψήφιση του υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, το λεγόμενο «νέο χάρτη των δικαστηρίων».
Τι θα συζητηθεί στο Υπουργικό
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.