Search
Close this search box.
Search

Το ουράνιο αναδεικνύεται σε νέο χρυσό της διεθνούς οικονομίας

Πριν 10 μήνες

Σε νέο χρυσό της παγκόσμιας οικονομίας αναδεικνύεται το ουράνιο, καθώς η προσπάθεια για στροφή των οικονομιών στην πράσινη ενέργεια επισκιάζει τους φόβους για νέο πυρηνικό ατύχημα και αυξάνει τη ζήτηση για το βαρύ μέταλλο, που απαιτείται για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων και για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία προωθούν όλο και περισσότερα πυρηνικά προγράμματα, ενώ άλλες, όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ουκρανία παρατείνουν τη ζωή των πυρηνικών τους αντιδραστήρων έως και μέχρι τα 60 χρόνια λειτουργίας. Στις ΗΠΑ φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 80 χρόνια λειτουργίας. Αυξάνεται, έτσι, επιθετικά η παγκόσμια ζήτηση για ουράνιο, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ενωση (WNA) πρόκειται να σημειώσει αύξηση 28% μέχρι το 2030, οπότε θα φτάσει τους 83.849 τόνους και θα εκτοξευθεί περαιτέρω στους 130.000 μέχρι το 2040. Στην τελευταία έκθεσή της η WNA υπογραμμίζει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία τα ορυχεία ουρανίου που έχουν προγραμματισθεί και να αυξηθεί η προσφορά του μετάλλου.

Η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου έχει αυξηθεί ελαφρώς μέσα στο τελευταίο έτος φτάνοντας στους 49.355 τόνους, αλλά συνολικά παραμένει μειωμένη κατά περίπου 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα προ του σεισμού και του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα το 2011. Δεδομένης, όμως, της αυξανόμενης ζήτησης οι τιμές του ανεβαίνουν σε επίπεδα πρωτοφανή μετά τη Φουκουσίμα. Αν και παραμένει σαφώς κάτω του ρεκόρ των 140 δολ. η λίβρα, στο οποίο είχε ανέλθει το 2007, η τιμή του έχει εκτοξευθεί κατά 40% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες και ανέρχεται στα 66,24 δολ. η λίβρα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα φτάσει τα 80 δολ. μέχρι το τέλος του έτους. Και ως προς τον χαρακτηρισμό του ουρανίου ως «νέου χρυσού», η σύγκριση είναι σαφής, καθώς στους ίδιους 12 μήνες η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει άνοδο μόλις 5%. Μιλώντας στο Reuters, αναλυτής της SP Angel τόνισε πως «η αγορά ανεβάζει σταδιακά τις τιμές καθώς αυξάνεται το κόστος των εξορύξεων, ενώ οι πυρηνικοί αντιδραστήρες προσπαθούν να συγκεντρώσουν αποθέματα, καθώς διαφαίνονται κίνδυνοι που απειλούν την προσφορά».

Στο μεταξύ, οι γεωπολιτικές εξελίξεις καλλιεργούν αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την προσφορά ουρανίου. Η πρώτη μεγάλη πηγή αβεβαιότητας για την επάρκεια προσφοράς ουρανίου ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η χειμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα, της οποίας 15 αντιδραστήρες εξαρτώνται πλήρως από τη Ρωσία για την τροφοδοσία τους σε ουράνιο, έσπευσε να κλείσει 12ετή συμβόλαιο παροχής του μετάλλου με τον Καναδά. Παράλληλα, ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας, που επίσης έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, άντλησαν όσο μεγαλύτερο όγκο ουρανίου τους επέτρεπαν τα υφιστάμενα συμβόλαιά τους. Τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία είχαν οι εταιρείες της Φινλανδίας και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς έχουν αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής και μόνον οι ρωσικές εταιρείες γνωρίζουν πώς να τις τροφοδοτήσουν με το βαρύ μέταλλο. Και χρειάστηκε ένας χρόνος για να εντοπίσουν κάποια αμερικανική εταιρεία που να ανταγωνίζεται τη ρωσική παραγωγή. Στην απουσία του ρωσικού ουρανίου προστέθηκε τους τελευταίους δύο μήνες και η ανησυχία για την προσφορά του από τον Νίγηρα, μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής ουρανίου, όταν το πραξικόπημα στην αφρικανική χώρα καλλιέργησε φόβους για ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά.

Η αυξανόμενη ζήτηση και το γενικότερο ενδιαφέρον της αγοράς για το ουράνιο αντανακλώνται στη στροφή των επενδυτών σε επενδυτικά οχήματα όπως το Yellow Cake, που έχει στην κατοχή του ουράνιο σε φυσική μορφή. Οι μετοχές του έχουν σημειώσει άλμα 8% μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ από την αρχή του έτους έχουν αυξηθεί κατά 22%.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.