Search
Close this search box.
Search

To Reuters αποκαλύπτει πόσο θα πληρώνουμε κάθε δόση εμβολίου της Pfizer – Λιγότερα από τις ΗΠΑ

Πριν 4 έτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνία να πληρώσει αρχικά λιγότερα για το υποψήφιο εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters καθώς το μπλοκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει εξασφαλίσει συμφωνία για 300 εκατομμύρια δόσεις.

Το πειραματικό φάρμακο, που αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με την BioNTech της Γερμανίας, είναι πρωτοπόρο σε έναν παγκόσμιο αγώνα για την παραγωγή εμβολίου, σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα και δείχνουν ότι ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από το COVID-19 σε μια κλινική μεγάλης κλίμακας. Σύμφωνα με τη συμφωνία της ΕΕ, οι 27 ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και να έχουν την επιλογή να αγοράσουν άλλα 100 εκατομμύρια.

Ωστόσο, το Reuters αποκαλύπτει ότι η ΕΕ θα πληρώσει λιγότερα από 19,50$ ανά δόση, σύμφωνα με όσα είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι εν μέρει αυτό αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη που έδωσαν η ΕΕ και η Γερμανία για την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία, καθώς οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50$ ανά δόση για 100 εκατομμύρια δόσεις, μικρότερο όγκο από την ΕΕ. Αλλά έχουν την επιλογή να αγοράσουν άλλα 500 εκατομμύρια υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και η τιμή που θα πληρώσουν είναι ασαφής.

Η BioNTech ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το μέγεθος της παραγγελίας θα επηρεάσει την τιμή ανά δόση στον ανεπτυγμένο κόσμο και είπε ότι θα διαφοροποιήσει τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών για το πιθανό εμβόλιο.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι η ΕΕ συμφώνησε μια τιμή που ήταν πλησιέστερη στα 20$ από τα 10$ αλλά αρνήθηκε να δώσει ένα ακριβές ποσό.Η Pfizer και η BioNTech αρνήθηκαν να σχολιάσουν την τιμή όπως επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει και εκπρόσωπος της Επιτροπής που διαπραγματεύεται συμφωνίες εμβολίων για λογαριασμό κρατών της ΕΕ.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε δάνειο 100 εκατομμυρίων ευρώ (118 εκατομμύρια δολάρια) στην BioNTech για την ανάπτυξη και κατασκευή του εμβολίου και ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο άλλα 375 εκατομμύρια χρηματοδότηση από το υπουργείο έρευνας της Γερμανίας.

“Με αυτό το τέταρτο συμβόλαιο ενοποιούμε τώρα ένα εξαιρετικά σταθερό χαρτοφυλάκιο υποψήφιων εμβολίων, τα περισσότερα από αυτά σε φάση προχωρημένων δοκιμών”, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την Pfizer.

Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες εφοδιασμού με τις AstraZeneca, Sanofi και Johnson & Johnson και μιλά με τη Moderna, τη CureVac και τη Novavax για την εξασφάλιση των εμβολίων τους.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες της ΕΕ με τους κατασκευαστές εμβολίων, το μπλοκ προσφέρει μη επιστρεπτέα προκαταβολή σε εταιρείες με αντάλλαγμα το δικαίωμα κράτησης δόσεων τις οποίες τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να αγοράσουν σε προ-συμφωνημένη τιμ εάν το εμβόλιο εγκριθεί ως αποτελεσματικό και ασφαλές από την ΕΕ.

Η Επιτροπή δεν αποκάλυψε την προκαταβολή στην Pfizer και τη BioNTech.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.