Search
Close this search box.
Search

 Το ρήγμα της Ανατολίας φοβούνται οι επιστήμονες – Μπορεί να δώσει σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ

Πριν 4 ώρες

Η σεισμική ζώνη της βόρειας Ανατολίας είναι πολύ μεγάλη. Το ρήγμα που τη διασχίζει στο σύνολό του έχει μήκος 1500 χιλιόμετρα και μοιάζει αρκετά με αυτό του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στο παρελθόν στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ήταν το 1939 στο Ερζιντζάν με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός είχε προκαλέσει μετατόπιση επικέντρων προς τα δυτικά, και σύμφωνα με τους επιστήμονες είχε ως αποτέλεσμα τον φονικό σεισμό του Αυγούστου του 1999 στο Ιζμίτ με μέγεθος 7,6 Ρίχτερ.

Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας έχει δυο κλάδους ο ένας περνάει στη θάλασσα του Μαρμαρά και λίγο νοτιότερα και ο άλλος συνεχίζει δυτικά και καταλήγει υποθαλάσσια κοντά στη Σκόπελο. Ο δεύτερος κλάδος του ρήγματος της Ανατολίας αποκαλείται από τους επιστήμονες «Τάφρος του βόρειου Αιγαίου» και έχει δυναμικότητα να δώσει σεισμό μεγέθους έως και 7,6 Ρίχτερ.

Πόσο πιθανό είναι το ρήγμα της Ανατολίας να δώσει σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ;

Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη προήλθε από το πρώτο κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας αυτόν που βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ήδη από το από το 2004 υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις επιστημονικές για επικείμενο μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι μελέτες αυτές έχουν δώσει πιθανότητα από 35% έως 70% για έναν σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ μέχρι το 2034. Μάλιστα όπως λένε ξένοι αλλά και Έλληνες σεισμολόγοι έχουν «σπάσει» τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας έχοντας δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς και αυτό το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί είναι το κομμάτι ρου ρήγματος που είναι στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι ένα κομμάτι από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που παραμένει «άσπαστο» και περιμένουμε να δώσει έναν μεγάλο σεισμό 7,4 με 7,5 Ρίχτερ. Τα 6,2 Ρίχτερ που είχαμε τώρα είναι από το ρήγμα του κεντρικού Μαρμαρά το οποίο γειτονεύει με το ρήγμα που δεν έχει “σπάσει” ακόμη» αναφέρει στο iefimerida.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

Ο Τούρκος καθηγητής γεωλογίας δρ. Νατζί Γκιορούρ σε δηλώσεις εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανησυχητικός μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ «αυτός ο σεισμός δεν είναι ένας σεισμός που μπορεί να πει κανείς ότι τελείωσε. Ο μεγάλος σεισμός έρχεται. Προειδοποιώ για άλλη μια φορά τις αρχές για την Κωνσταντινούπολη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε χρόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων το Τούρκος επιστήμονας ο οποίος στο παρελθόν έχει κρούσει κώδωνα κινδύνου για επικείμενο πολύ μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Λέκκας: Περιμέναμε μεγαλύτερο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

«Για την Κωνσταντινούπολη έχουν γίνει διευρυμένες έρευνες και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο και περνάει από τα Πριγκηπόννησια νοτίως και συνεχίζει μέχρι τον Μαρμαρά. Εκεί στα Πριγκιποννήσια, υπάρχει το κομμάτι του ρήγματος που δεν έσπασε το 1999, αυτό αν σπάσει τώρα θα δώσει έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Είναι ώριμο να σπάσει, έχει να δώσει σεισμό 400 χρόνια και κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει αυτό» εξηγεί ο κ. Γκανάς ο οποίος μιλά και για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου μεγάλου σεισμού να επηρεαστεί η χώρα μας.

«Σε ενδεχόμενο πολύ ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη βραχυπρόθεσμα, ίσως επηρεαστούν κάποιες περιοχές στον ελλαδικό χώρο. Περιμένουμε δηλαδή μια αύξηση της σεισμικότητας στο Βόρειο Αιγαίο, και στο Κεντρικό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο γιατί και εμείς εκτιμήσεις κάνουμε με βάση το ιστορικό και τη στατιστική».

Προς το παρόν οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ όπως λένε είναι ακόμη νωρίς για να ξεκαθαριστεί εάν τα 6,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός ή προσεισμός ενός μεγαλύτερου σε μέγεθος φαινομένου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.