Για το lockdown και τις εξελίξεις της επιδημίας στη χώρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Παράταση πήρε το lockdown έως τις 18 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής από τη Δευτέρα θα ανοίξει μόνο η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και οι υπόλοιπες δραστηριότητες.
Ο κ. Γώγος επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν λίγα και αργά βήματα. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα.»
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής.
Σχετικά με το αν θα ανοίξουν άλλες δραστηριότητες είπε: «Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα.»
Το επόμενο θέμα για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, επεσήμανε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα.
«Τον Γενάρη θα πάμε με ήπια βήματα.»
Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος είπε ότι βελτιώνονται τα πράγματα. Στόχος είναι μέχρι 15 Γενάρη να έχει εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό.
Γκίκας: Νωρίς για άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων και λιανεμπορίου
«Όλη η φροντίδα είναι να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο ομότιμος καθηγητής εσωτερικής παθολογίας και μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, εκτιμώντας ότι «δεν θα φτάσουμε ξανά τα 3.000 κρούσματα. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια ύψη πάλι γιατί αν ξαναφτάσουμε θα έχουμε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το σύστημα δεν σηκώνει ξανά τόσο μεγάλη πίεση γιατί είναι ήδη τραυματισμένο».
Μιλώντας για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι «προσπαθούμε να μη γίνουν κινήσεις που θα επιβαρύνουν απότομα το φορτίο.Δεν θα επιτρέψουμε να αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα».
Μιλώντας για τα σχολεία και για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ο κ. Γκίκας δήλωσε ότι «τα Γυμνάσια επειδή φέρουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και μεταδοτικότητα, σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε, θα χρειαστεί και αυτήν την εβδομάδα και ίσως και την επόμενη να μένουν κλειστά», ενώ για το άνοιγμα της αγοράς επισήμανε ότι «το λιανεμπόριο θα αργήσει 1-2 εβδομάδες ακόμα να απελευθερωθεί». Ο κ. Γκίκας, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, δήλωσε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα ομαλοποιηθεί η εισροή εμβολίων και σιγά – σιγά θα έχουμε κάλυψη του πληθυσμού. Με φοβίζει η καθυστέρηση της παραλαβής».