Search
Close this search box.
Search

Το σχέδιο Μητσοτάκη για το 2024: Η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές σε Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη

Πριν 9 μήνες

Στο 5λεπτο τηλεοπτικό του μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου χθες ο Πρωθυπουργός “αποκάλυψε” τον δρόμο που έχει σκοπό να χαράξει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά, με πυξίδα ένα “ορμητικό κύμα αλλαγών, που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, αλλά τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς”.

Με στόχο την επίτευξη του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού σε ένα οξυμένο διεθνές περιβάλλον και τις εκλογές σε Ευρώπη και Αμερική προ των πυλών, τα αποτελέσματα των οποίων ίσως προκαλέσουν ανατροπές, η Αθήνα χαράσσει τον δικό της δρόμο, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη και λειτουργίας του κράτους, ενώ βασικό διακύβευμα παραμένει η μάχη κατά της ακρίβειας, η οποία “ροκανίζει” τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων.

Αυξήσεις που από τη νέα χρονιά θα δουν 660 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, ενώ τον Απρίλιο θα ακολουθήσει και η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Απώτερος στόχος, στα τέλη του 2027, ο μέσος μισθός να έχει προσεγγίσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 ευρώ, καθώς όπως έχει πολλές φορές διαμηνύσει ο Κ. Μητσοτάκης απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις, οι οποίες θα ισχύουν και μετά τους (κατά καιρούς) διεθνείς κλυδωνισμούς.

Παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη

Σε αυτά τα μέτωπα η κυβέρνηση ετοιμάζεται με τη νέα χρονιά να νομοθετήσει, προκαλώντας ήδη τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία έχει προαναγγείλει τη βούλησή της να καταψηφίσει τα νομοσχέδια.

Πανεπιστήμιο

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών μή κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων είναι το πρώτο που αναμένεται να προκαλέσει “μάχες” στη βουλή, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αποσκοπεί στο να συγκρατήσει την φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, ενισχύοντας παράλληλα και το δημόσιο Πανεπιστήμιο, τόσο με χρηματοδοτικά εργαλεία όσο και με συνέργειες που θα μπορεί να κάνει με ξένα Πανεπιστήμια. Ήδη, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, Πανεπιστημία από τις ΗΠΑ και την Κύπρο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας, με τα πρώτα να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μέσα στο 2025.

Στην Υγεία, η ανακατασκευή 180 και πλέον τμημάτων επειγόντων περιστατικών με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, και οι αλλαγές στο ΕΚΑΒ, με στόχο να φθάνει το ασθενοφόρο σε 7 έως 10 λεπτά στον προορισμό του είναι το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας, ενώ έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις 800 ατόμων για τα πληρώματα και 10.000 νοσηλευτών και γιατρών για να ανακουφίσουν αλλά και να ενισχύσουν το κουρασμένο προσωπικό από τις δυσκολίες των 3 χρόνων covid, που όμως δείχνει ξανά τα… δόντια του.

Οι αυξήσεις στους μισθούς και στις εφημερίες των γιατρών από τη νέα χρονιά είναι ένα μικρό “ευχαριστώ” για την προσπάθειά τους αλλά και μία αναγνώριση των χαμηλών τους αποδοχών.

Στη δικαιοσύνη, οι αλλαγές που έρχονται, αφορούν το “μπλόκο” στις αναβολές των δικών που χαρακτηρίζεται ως γάγγραινα από πολλά κυβερνητικά στελέχη, την έκτιση των ποινών ακόμη και για αδικήματα “χαμηλής” ποινικής απαξίας, ενώ το επόμενο σχέδιο νόμου αφορά τον δικαστικό χάρτη της χώρας, με την ενοποίηση των ειρηνοδικών στους Πρωτοδίκες και την κατανομή της δικαστικής ύλης με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δικάζεται πιο γρήγορα.

“Πυξίδα μας θα είναι πάντα το ρήμα προσπαθώ” είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα μήνυμα και για τις ευρωεκλογές που έρχονται. Να μετατραπούν “σε βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου” ώστε όπως είπε, να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.