-->
06.10.2022

Το τέλος της εποπτείας και οι φορολογικές «ανάσες»

Ένα νέο ξεκίνημα σηματοδοτεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα και σημασία καθώς η έξοδος ουσιαστικά της Ελλάδας από τα μνημόνια έγινε μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων του.

Η Ελλάδα κατάφερε να επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην οικονομία της αλλά και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε σε όλους τους τομείς ενώ την ίδια ώρα μετετράπη σε φιλική για τους επενδυτές χώρα.

Μετά από 12 χρόνια η Ελλάδα βλέπει πλέον φως στην άκρη του τούνελ και θέτει νέους στόχους με κύριο την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας έγινε σε ένα περιβάλλον φορολογικών ελαφρύνσεων για τους πολίτες και όχι σε καθεστώς υπερφορολόγησης, μια αποτυχημένη συνταγή που ακολούθησαν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα στοιχεία στο ζήτημα αυτό είναι αποκαλυπτικά

Ο μνημονιακός ΕΝΦΙΑ μέσα σε 2, 5 χρόνια μειώθηκε 34% σε σχέση με το 2018 ενώ μειώθηκε η συνολική φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων µε τη διατήρηση του αφορολόγητου, τη µείωση του εισαγωγικού συντελεστή για µισθωτούς, ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα µέχρι 10.000 ευρώ, τη µείωση κατά µία µονάδα του συντελεστή για τα εισοδήµατα άνω των 10.000 ευρώ, τη µείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε συγκεκριμένα είδη, την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των µισθωτών του ιδιωτικού τοµέα, την αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Τέλος καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών έως 800.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή τα τελευταία χρόνια έγιναν στοχευμένα βήματα για την τόνωση του εισοδήματος εργαζομένων αλλά και επιχειρηματιών καθώς μειώθηκαν κατά 3 µονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόµενους του ιδιωτικού τοµέα, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός με κέρδος ένα μισθό ετησίως για χιλιαδες εργαζόμενους ενώ υλοποιήθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα επιδοματικής πολιτικής για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών.

Η Ελλάδα εδώ και λίγες ημέρες έπαψε να είναι το «μαύρο» πρόβατο της ευρωζώνης. Η οικονομία άλλαξε σελίδα και το στοίχημα πλέον είναι ανάπτυξη της οικονομίας και η συνέχιση των πολιτικών ανακούφισης της κοινωνίας από το κύμα ακρίβειας που πλήττει πλέον όλη την Ευρώπη.Διαβάστε επίσης