Search
Close this search box.
Search

Τουρκία για F-16: Δεν θα μας πει κανείς πού να τα χρησιμοποιήσουμε

Πριν 11 μήνες

Αντιδράσεις στην Τουρκία προκαλεί η ειδηση ότι η έγκριση της πώλησης των F-16 συνοδεύεται από την δέσμευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο ότι τα μαχητικα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά συμμάχων χωρών.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τους προέδρους και αντιπροέδρους των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής περιέχει και ρήτρα διακοπής της σύμβασης εάν παραβιαστούν οι συγκεκριμένοι όροι, στους οποίους στο παρελθόν και στην διάρκεια της μακράς διαπραγμάτευσης με το Κογκρέσο είχε συμπεριληφθεί και η μη πραγματοποίηση υπερπτήσεων των F-16 σε ελληνικά νησιά.

Η επιστολή αυτή δεν είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα με τις αμερικανικές διαδικασίες είναι απόρρητη (όπως δημοσίευσε η Καθημερινή), αλλά ήδη η είδηση έχει προκαλέσει αμηχανία στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβερνηση απέφυγε το οποιαδήποτε σχόλιο, αλλά υπήρξε αναφορα του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Μουράτ Γιετκίν, ο οποίος επικαλέστηκε υψηλόβαθμη πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ που δήλωσε ότι «ένα τέτοιο θέμα δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση κατά τις συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ».

Και ο εκπρόσωπος της Türkmedya στην Άγκυρα Μελίκ Γιγκιτελ επικαλέστηκε «πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας». Στο δημοσίευμα του αναφέρει ότι αυτό γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Ελλάδα και ότι, ούτε η Τουρκία θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, ούτε κάποιος θα πρότεινε κάτι τέτοιο στην Τουρκία. Προσθέτει ότι «η Τουρκία ως μια ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να παίρνει τις δικές της αποφάσεις, θα χρησιμοποιήσει τα F-16 όπου τα χρειάζεται χωρίς να ρωτήσει κανέναν».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ρητά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την επιβολή οποιονδήποτε όρων για την πώληση των F-16 και είναι δεδομένο ότι, αν αποκαλυφθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δεσμευθεί έναντι του Κογκρέσου για την χρήση των F-16 από την Τουρκία, τότε θα υπάρξει έντονη αντίδραση εκ μέρους της Άγκυρας καθώς και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι εκτεθειμένος, καθώς μια τέτοια δέσμευση δεν θα μπορούσε να αναληφθεί χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με την τουρκική πλευρά.

Πάντως ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας (που ανέλαβε την θέση μετά την απομάκρυνση του Μπομπ Μενέντεζ) μιλώντας στο Open εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «αν δεν υπήρχαν τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα ενέκρινε το Κογκρέσο την πώληση» και εάν υπάρξει πρόκληση με αντίθετη προς τις προσδοκίες χρήσης τους «τότε θα υπάρξει επαναξιολόγηση της παράδοσης…».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του (ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ) είχε δηλώσει την Τρίτη ότι «πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες τι θα κάνουν και πώς θα πουλήσουν όπλα στην Τουρκία. Όμως, είναι πολύ σημαντικό -αυτονόητο θα έλεγα- να λαμβάνονται υπόψη οι ελληνικές ανησυχίες. Ειδικά να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, ότι αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά νατοϊκών συμμάχων».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.