Search
Close this search box.
Search

Τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας: Ασθενείς και μωρά αργοσβήνουν, σοροί συσσωρεύονται στους διαδρόμους

Πριν 8 μήνες

Τραγική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία χαρακτηρίζονται πλέον ως “νεκροταφεία” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας, η οποία έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν περισσότερους από 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Αλ Χίλου στην πόλη της Γάζας. Ο διοικητικός διευθυντής ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να παράσχουν μια ασφαλή οδό για εκκένωση έκτακτης ανάγκης.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη στο νοσοκομείο και χρησιμοποιήσαμε το νερό της βροχής για αποστείρωση», είπε. «Δεν υπάρχει καύσιμο ή νερό στο νοσοκομείο, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί μόνο σε μαιευτήριο».

Εν μέσω αναφορών για μωρά που πεθαίνουν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και ασθενείς που αντιμετωπίζουν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, το Ισραήλ συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για νεογνά και αναπνευστήρων για παιδιά από ένα ισραηλινό νοσοκομείο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Ο Ισραηλινός Στρατός παραμένει προσηλωμένος στο να τηρεί τις ηθικές και επαγγελματικές του ευθύνες για τη διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF. «Οι IDF είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε αξιόπιστο μεσολαβητικό μέρος για να διασφαλίσει τη μεταφορά των θερμοκοιτίδων» τονίζει ο ισραηλινός στρατός.

Εξάλλου, άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί μέσα στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας σχεδιάζουν να αρχίσουν να θάβουν πτώματα εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου την Τρίτη χωρίς την έγκριση του Ισραήλ επειδή η κατάσταση έχει καταστεί απαράδεκτη, δήλωσαν δύο πηγές στο νοσοκομείο. Περισσότερα από 100 πτώματα είχαν συσσωρευτεί στο νοσοκομείο, δημιουργώντας μια οξεία υγειονομική κρίση.

Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ βοήθησε στην εκκένωση του νοσοκομείο Ραντίσι, το οποίο ειδικεύεται στη φροντίδα του καρκίνου, καθώς και σε άλλα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπου σημειώθηκαν οι σκληρότερες μάχες.

Ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθούσε τη Δευτέρα να εκκενώσει περίπου 6.000 ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένους από ένα άλλο νοσοκομείο, το Αλ Γκουντς, αφού έκλεισε λόγω έλλειψης καυσίμων.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Arabic, ο Dr Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες.

Εξάλλου, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι αποκάλυψε αργά χθες το βράδυ ότι εντοπίστηκε ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης της Χαμάς κάτω από το Νοσοκομείο Ραντήσι, το οποίο όχι μόνο περιείχε γιλέκα αυτοκτονίας, χειροβομβίδες και διάφορα όπλα, αλλά και σημάδια ότι η Χαμάς είχε κρατήσει Ισραηλινούς ομήρους εκεί. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν μπιμπερό, βρεφικά είδη και άλλα προσωπικά αντικείμενα, ενώ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε φαίνονται και σχοινιά με τα οποία φαίνεται ότι είχε δεθεί κάποιος όμηρος:

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν επίσης ότι οι χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας βρήκαν υποδομές μέσα σε τζαμί. Τα στρατεύματα της μονάδας αναγνώρισης της εφεδρικής ταξιαρχίας Harel και της εφεδρικής μονάδας αναγνώρισης της ταξιαρχίας Givati βρήκαν ένα φρεάτιο σήραγγας της Χαμάς μέσα στο τζαμί, αναφέρει το IDF.

Και όλα αυτά την ώρα που ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post ότι μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της και θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός των ημερών. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι όμηροι θα απελευθερωθούν ομαδικά, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιες γυναίκες και νέους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινοί στρατιώτες της Ταξιαρχίας Golani μοιράστηκαν μια φωτογραφία που δείχνει την ισραηλινή σημαία μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της Χαμάς στη Γάζα. Στην εικόνα, η ομάδα των στρατιωτών φαίνεται να κρατά περήφανα ισραηλινές σημαίες στο κτίριο του νομοθετικού συμβουλίου της οργάνωσης.

Ακόμα μία φωτογραφία του ισραηλινού στρατού κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Πρόκειται για μια εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει στρατιώτες της ταξιαρχίας Golani των Ισραηλινών Δυνάμεων μέσα στο αρχηγείο της στρατιωτικής αστυνομίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

“Βροχή” οι επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς

Την τελευταία ώρα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ. Αυτοί οι τραυματισμοί ήταν αποτέλεσμα δύο ξεχωριστών αεροπορικών επιδρομών στα δυτικά της Χαν Γιουνίς.

Το πρώτο ήταν ένα συγκρότημα κατοικιών. Οι επάνω όροφοι καταστράφηκαν, οι οποίοι περιλάμβαναν υπηρεσία τηλεπικοινωνιών. Η περιοχή έχει μείνει πλέον χωρίς καμία υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Μία γυναίκα φέρεται να σκοτώθηκε.

Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς στο δεύτερο αεροπορικό χτύπημα. Κάποιοι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας: Ασθενείς και μωρά αργοσβήνουν, σοροί συσσωρεύονται στους διαδρόμους

Νωρίτερα, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στην ανατολική Χαν Γιουνίς. Η πόλη έχει χτυπηθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι είναι ένα «ασφαλές μέρος».

Περισσότεροι από 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμαλίγια της βόρειας Γάζας μετά από ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν τουλάχιστον 12 σπίτια στην περιοχή Ναντί Κανταμάτ. Διασώστες αναζητούν θύματα αλλά και εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, δίνοντας μάχη με το χρόνο.

Νέο πρόβλημα για τους εκτοπισμένους η κακοκαρία

Οι άνθρωποι που στεγάζονται σε σκηνές σε σχολεία του ΟΗΕ στη Ράφα, στη νότια Γάζα, αντιμετωπίζουν τώρα ένα νέο πρόβλημα καθώς οι βροχές έχουν προκαλέσει έντονες πλημμύρες.

Το βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει το νερό της βροχής να γεμίζει μια σκηνή. Ένας άνδρας σε ένα καταφύγιο του ΟΗΕ ζήτησε επείγουσα παρέμβαση λέγοντας ότι οι άνθρωποι ήδη υποφέρουν από έλλειψη τροφής, νερού, ηλεκτρισμού κ.α.

«Αν τα παιδιά μας δεν πεθάνουν από τον πόλεμο, θα πεθάνουν από το κρύο του χειμώνα και την πείνα», είπε ένας πολίτης.

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας: Ασθενείς και μωρά αργοσβήνουν, σοροί συσσωρεύονται στους διαδρόμους

Επτά νεκροί στο Τουλκαρέμ

Οι αρχές του νοσοκομείου λένε στο Al Jazeera ότι ένας έβδομος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στο Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

Ειδικές δυνάμεις, ελεύθεροι σκοπευτές, μπουλντόζες και drones… Χρησιμοποιήθηκαν όλα από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αυτής της χαοτικής νύχτας που ανέβασε τον αριθμό των Παλαιστινίων νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε 195 από τις 7 Οκτωβρίου.

Αυτές οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στις 22:00 τοπική ώρα χθες το βράδυ ενδέχεται να σταματήσουν, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες αποχωρούν από την πόλη.

Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη ισραηλινή επιδρομή στο Τουλκαρέμ τις τελευταίες εβδομάδες.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει επίσης ότι ο 20χρονος Muhammad Abd al-Majid al-Halayqa πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην πόλη Μπέιτ Αϊνούν, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Χεβρώνας.

Νεκρή η στρατιωτίνα που κρατούνταν όμηρος της Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Νόα Μαρσιάνο, 19 ετών, στρατιώτης της Συνοριακής Άμυνας, σκοτώθηκε ενώ κρατούνταν όμηρος από τη Χαμάς στη Γάζα.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς δημοσίευσε πλάνα που δείχνει το σώμα της. Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού επισκέφθηκε την οικογένεια της Μαρτσιάνο τη Δευτέρα, αφού η Χαμάς δημοσίευσε το βίντεό της.

Εξάλλου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναφέρουν ότι άλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν μαχόμενοι εναντίον “τρομοκρατών της Χαμάς” στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην ισραηλινή χερσαία επιχείρηση σε 46.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.