Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, ενώ όσον αφορά τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά και τη συνάντηση που είχαν στο Βατικανό το Σάββατο (26/4), τον χαρακτήρισε ως πιο «ήρεμο» και υπογράμμισε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την επίτευξη μίας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Ζελένσκι ως «ωραία» και δήλωσε ότι πήγε καλά, ενώ όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε περισσότερα όπλα.
«Τον βλέπω πιο ήρεμο. Νομίζω ότι καταλαβαίνει την εικόνα και νομίζω ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με την επίτευξη μίας συμφωνίας.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του στον Άγιο Πέτρο με τον Ζελένσκι συζήτησαν εν συντομία το θέμα της Κριμαίας, την οποία οι ΗΠΑ θα αναγνώριζαν ως ρωσική στο πλαίσιο της αμερικανικής ειρηνευτικής πρότασης, κάτι το οποίο ο Ζελένσκι έχει απορρίψει.
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως ο Ουκρανός ηγέτης είναι έτοιμος να παραδώσει την Κριμαία. «Ω, έτσι νομίζω», δήλωσε ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι ο Ζελένσκι είναι έτοιμος να «εγκαταλείψει» το έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι η σχέση του με τον Ζελένσκι ήταν ποτέ κακή, λέγοντας αντίθετα ότι η τηλεοπτική τους διαμάχη τον Φεβρουάριο ήταν απλώς ένα μικρό εμπόδιο.
Όσον αφορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε, πως πρέπει να αποδείξει τη δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου.
«Θέλω να σταματήσει να πυροβολεί, να καθίσει και να υπογράψει μια συμφωνία», είπε ο Τραμπ. «Έχουμε τα σκαριά μία συμφωνία, πιστεύω, και θέλω να την υπογράψει για να τελειώσει αυτό και να επιστρέψει στη ζωή του», προσέθεσε.
Ρούμπιο: Μια συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να επιτευχθεί σύντομα
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα αν θα συνεχίσει στον διαμεσολαβητικό της ρόλο.
«Πρέπει να συμβεί σύντομα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο και πόρους σε αυτή την προσπάθεια εάν δεν πρόκειται να ευοδωθεί», είπε ο Ρούμπιο στην εκπομπή «Meeti the Press» του ΝBC.
Ο Ρούμπιο είπε πως οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την ερχόμενη εβδομάδα αν θα συνεχίσουν να διαμεσολαβούν στις συνομιλίες «ή αν είναι η ώρα να επικεντρωθούμε σε άλλα θέματα».
Σε προηχογραφημένη συνέντευξη που μεταδόθηκε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS News, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να στοχοθετεί εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε αμάχους, ο Λαβρόφ είπε «ο στόχος της επίθεσης δεν ήταν κάτι αποκλειστικά μη στρατιωτικό» και είπε πως η Ρωσία στοχοθετεί μόνο «εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τον στρατό».
Ο Ζελένσκι έγραψε στην εφαρμογή Telegram πως ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας του ανέφερε πως η Ρωσία εξαπέλυσε σχεδόν 70 επιθέσεις σήμερα. «Η κατάσταση στο μέτωπο και η πραγματική δραστηριότητα του ρωσικού στρατού αποδεικνύουν πως είναι ανεπαρκής η πίεση που ασκείται τώρα στη Ρωσία από τη διεθνή κοινότητα για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε.