Search
Close this search box.
Search

Τραμπ: Σύντομα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη Γάζα, η Χαμάς έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις

Πριν 3 ώρες
Πούτιν: «H δίωξη ενάντια στον Τραμπ δείχνει οτι το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι σάπιο»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου απέφυγε να δώσει προθεσμία για τις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς που ξεκίνησαν σήμερα στην Αίγυπτο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στο θέμα με τον ίδιο να τονίζει ότι η Χαμάς συμφωνεί σε «πολύ σημαντικά» ζητήματα, καθώς η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση άρχισε έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ για μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Νομίζω ότι τα πάμε πολύ καλά και πιστεύω ότι η Χαμάς έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο Τραμπ διέψευσε το δημοσίευμα του Axios σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος είχε παροτρύνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει να είναι τόσο αρνητικός, λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Ήταν πολύ θετικός για τη συμφωνία».

«Πραγματικά πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε αργότερα ο Τραμπ.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται τεχνικές συνομιλίες στην Αίγυπτο μεταξύ του Ειδικού Απεσταλμένου Γουίτκοφ και του κ. [Τζάρεντ] Κούσνερ, καθώς και των αντίστοιχων κομμάτων από όλες τις πλευρές», δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λέβιτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ένας Άραβας διπλωμάτης δήλωσε στους Times of Israel ότι, ενώ οι Γουίτκοφ και Κούσνερ βρίσκονται στην Αίγυπτο, θα συμμετάσχουν προσωπικά στις διαπραγματεύσεις μόνο όταν αυτές είναι έτοιμες να οριστικοποιηθούν.

Η σημερινή πρώτη ημέρα των συνομιλιών έχει ως στόχο να επιτρέψει στις πλευρές να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και στους διαμεσολαβητές να εντοπίσουν ποια είναι τα εναπομείναντα κενά και πώς να τα κλείσουν, λέει ο διπλωμάτης. Η Λέβιτ σημείωσε ότι «όλες οι πλευρές αυτής της σύγκρουσης συμφωνούν ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί και συμφωνούν με το πλαίσιο των 20 σημείων που πρότεινε ο Πρόεδρος Τραμπ».

«Η κυβέρνηση εργάζεται πολύ σκληρά για να προχωρήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο πρόεδρος θέλει να δει κατάπαυση του πυρός. Θέλει να δει τους ομήρους να απελευθερώνονται».

«Οι τεχνικές ομάδες συζητούν αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή, ώστε να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον είναι ιδανικό για την απελευθέρωση των ομήρων».

«Εξετάζουν τη λίστα τόσο των Ισραηλινών ομήρων όσο και των πολιτικών κρατουμένων που θα απελευθερωθούν», ανέφερε η Λέβιτ.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.