-->
15.04.2024

Τρεις φρεγάτες Belh@rra βάφονται με ελληνικά χρώματα – Συμφωνία Μητσοτάκη με Μακρόν – Αύριο οι ανακοινώσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον των διπλωματικών αλλά και αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας συγκεντρώνει η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και το δείπνο που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο «μενού» εκτός από τα εκλεκτά εδέσματα θα βρίσκονται και… οι γαλλικές φρεγάτες, η απόκτηση των οποίων έχει μετατραπεί σε σίριαλ τον τελευταίο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στην γαλλική πρωτεύουσα, ως ενδιάμεσο σταθμό από την Νέα Υόρκη, από όπου και επιστρέφει μετά την γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Αφορμή, τουλάχιστον προφανής, για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι είναι τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου η οποία διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εκεί, οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά, ίσως περισσότερο από ποτέ, στο να δώσουν τα χέρια για την προμήθεια από ελληνικής πλευράς, των υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου ύψους άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ. Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η απόκτηση τεσσάρων φρεγατών, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση καταλήγουν στην απόφαση για παραγγελία τριών γαλλικών φρεγατών.

Οικονόμου: Ας κάνουμε λίγο υπομονή 

Σιβυλλική δήλωση έδωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για προμήθεια τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belh@rra και τριών γαλλικών κορβετών Gowind, καθώς και την υπογραφή διμερούς συμφώνου αμυντικής συνδρομής.

Δεχόμενος δύο ερωτήσεις για εντεινόμενα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνουν την Τρίτη από το Παρίσι συμφωνία για φρεγάτες, αλλά και αμυντική συμφωνία, ο Γιάννης Οικονόμου δεν επαλήθευσε, αλλά ούτε διέψευσε τις πληροφορίες. «Ας κάνουμε λίγη υπομονή» απάντησε στην πρώτη ερώτηση, ενώ στη δεύτερη πριν το τέλος της ενημέρωσης για το τι λέει η κυβέρνηση για συγκεκριμένο δημοσίευμα σχολίασε «η κυβέρνηση λέει να κάνετε λίγο υπομονή».

Οι συζητήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο, που το ρεπορτάζ θέλει τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, να μεταβαίνουν αύριο στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των όσων πιθανολογείται ότι θα έχουν συμφωνήσει Μακρόν και Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται πως μία πρώτη ιδέα για τα όσα έχουν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα στο θέμα των φρεγατών είχε δώσει ο κ. Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα όταν και απαντώντας σχετική ερώτηση επανέλαβε πως η τελική απόφαση για την σημαντική προμήθεια θα ληφθεί με μόνο κριτήριο το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η απόφαση για τις φρεγάτες έχει αργήσει δεκαετίες. Είναι μια δύσκολη απόφαση και δεν χάθηκε ο κόσμος να πάρουμε λίγες ημέρες ακόμα για να κάνουμε τη σωστή επιλογή με μόνο κριτήριο το συμφέρον και τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Λίγο θα περιμένετε ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση Μακρόν -Μητσοτάκη θα είναι η τρίτη σε σύντομο χρονικό διάστημα (η δεύτερη σε μόλις 10 μέρες) και έρχεται σε συνέχεια των συχνών επαφών που είχαν το τελευταίο διάστημα οι δύο ηγέτες.Διαβάστε επίσης