Το νούμερο ένα σιροπιαστό γλυκό στις καρδιές των Θεσσαλονικέων και δεύτερο παγκοσμίως, στον διάσημο οδηγό γευσιγνωσίας Taste Atlas, είναι τα τρίγωνα Πανοράματος, φημισμένα για το τραγανό τους φύλλο και την υπέροχη κρέμα τους. Πρώτο στον οδηγό επιλέχθηκε από τους… ψηφοφόρους η γλυκιά τάρτα Pastel de Belém της Πορτογαλίας.
Το σήμα κατατεθέν γλυκό της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Πανόραμα, από από τον ζαχαροπλάστη Γιάννη Ελενίδη τη δεκαετία του 1940. Ο Ελενίδης άνοιξε το πρώτο μαγαζί του το 1949, αλλά ποτέ δεν κατοχύρωσε νομικά τη συνταγή.
Η Έλενα και ο Μιχάλης Ελενίδης, ιδιοκτήτες ζαχαροπλαστείου, συνεχίζουν με περηφάνια την παράδοση του παππού τους. Όπως εξήγησαν στην κάμερα της ΕΡΤ3, θεωρείται σημαντικό για τη γεύση η κρέμα να τοποθετείται λίγο πριν την κατανάλωση, ώστε να μην μαλακώνει το φύλλο.
Σταδιακά το τρίγωνο έγινε διάσημο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Τα τρίγωνα Πανοράματος είναι παντού. Σε κάθε ζαχαροπλαστείο της πόλης. Και έχουν παντού την ίδια υπέροχη γεύση, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αμέτρητες συνταγές.