-->
01.03.2024

Τσαβούσογλου: Η μεγαλύτερη πρόοδος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων Κιέβου – Μόσχας

Το αποτέλεσμα της πρώτης μέρας του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών Κιέβου – Μόσχας χαιρέτισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η σημερινή συνάντηση ήταν «η σημαντικότερη πρόοδος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ικανοποιημένος για την εντεινόμενη «προσέγγιση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε «κάθε στάδιο» μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει το Anadolu.

Την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας ανάλογες με του ΝΑΤΟ, πρότεινε η Ουκρανία κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτοι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.

«Εάν άλλες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν (σ.σ εγγυήτριες χώρες), θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν» διευκρίνισε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια. Οι εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα ισχύουν για τα κατεχόμενα Ντονμπάς και την Κριμαία.

«Θα υπάρχει επίσης μια ρήτρα στη συμφωνία που θα αναφέρει ότι όλες οι εγγυήτριες χώρες όχι μόνο δεν θα αρνηθούν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά θα βοηθήσουν σε αυτή» τόνισε.

«Συνοπτικά. Συνθήκη εγγυήσεων ασφαλείας με ενισχυμένο ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Οι εγγυήτριες χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.) συμμετέχουν νόμιμα ενεργά στην προστασία της Ουκρανίας από οποιαδήποτε επιθετικότητα. Υλοποίηση μέσω δημοψηφίσματος & κοινοβουλίων των εγγυητών κρατών» ανακοίνωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ μέσω Twitter.Διαβάστε επίσης