-->
06.10.2022

Τσίπρας: Κανείς δεν σας πιστεύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ούτε οι βουλευτές σας

«Είπατε ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος της τετραετίας Ποιος σας πιστεύει; Κανείς. Ούτε οι βουλευτές σας. Αν είναι έτσι γιατί ανακοινώνετε κάθε δεύτερη ημέρα υποψηφίους; Έχετε οδηγήσει σε τρομακτική αστάθεια την κοινωνία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρωθυπουργό ο οποίος νωρίτερα υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν με την Συνταγματική λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να πλειοδοτήσει στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας αντί του ερχόμενου Ιανουαρίου να γίνει από τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Μου ασκήσατε κριτική ότι ασχολήθηκα στην πρωτολογία μου λιγότερο με τα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Θα προσπαθήσω να το κάνω στην δευτερολογία μου.

Να ξεκινήσω με το θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας τους συνταξιούχους τους οποίους εξαπατήσατε προεκλογικά όταν μιλούσατε για ψίχουλα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε κοινωνικά μερίσματα και δίναμε την μόνιμη 13η σύνταξη.

Τους εξαπατήσατε και τώρα όταν ο Πέτσας τους καλούσε να μην προσφύγουν για όσα κόψατε εσείς . Και αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά παραβιάζοντας την απόφαση ΣτΕ και τους εξαπατάτε και τώρα δίνοντας υποσχέσεις. Λέτε ότι από 1.1.2013 θα έχουν κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την συγκεκριμένη εισφορά; Συνταξιούχοι από 12 εώς 20 χιλ ευρώ και η εισφορά είναι μόλις 2,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι κάτω των 1000 ευρώ από την εξαγγελία σας δεν θα πάρουν τίποτα. Μηδέν.

Το 66% των συνταξιούχων της χώρας εμφανίζει εισόδημα κάτω από 12 χιλ ευρώ αυτοί θα πάρουν μηδέν απ την εξαγγελία σας. Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις. Όμως αυξήσεις θα δουν από ερχόμενο τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι και όχι 1,2 εκατ συνταξιούχοι. Όσοι θα ωφεληθούν θα δουν ελάχιστες αυξήσεις 4% όταν το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί 200%.

Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει από 1η Αυγούστου και όχι από 1.1.2023» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης λέγοντας: «Δεν σας άκουσα να μιλήσετε για το κρίσιμο θέμα της στεγαστικής κρίσης. Δεν υπάρχει πρόβλημα; Μιλήσατε για κοινωνική πολιτική και δεν είπατε μια κουβέντα. Τα στοιχεία είναι τρομακτικά. Πάνω του 50% του εισοδήματος καταβάλλεται για έξοδα στέγασης. Και εσείς οι άριστοι όταν σας το επισήμαναν αυτό το πρόβλημα από την ΕΕ σχεδιάσατε πρόγραμμα 1,3 εκατ ευρώ. Φοβερό. Τι προβλέπει το αντίστοιχο σχέδιο της Πορτογαλίας; Προβλέπει 1,7 δις ευρώ και της Ισπανίας 1 δις ευρώ. Εσάς δεν σας νοιάζει. Σας νοιάζει το airbnb. Για εμάς το ζήτημα αυτό είναι προτεραιότητα. Δεν μπορεί να έρχονται μεγάλα ή μικρότερα τραστ και να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κοροϊδία» και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Τι θα μπει στο Δημόσιο ταμείο από τα υπερκέρδη των εταιρειών;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «η έγνοια σας είναι μην τυχόν και πέσει η τιμή μετοχή της ΔΕΗ και χάσουν τα μερίσματα οι εκλεκτοί σας και δίνετε 300 εκατ ευρώ για εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα νησία από τους καταναλωτές. Για να μην χάσουν τα golden boys που πληρώνονται με 1000 ευρώ την ημέρα ενώ οι βουλευτές με 5000 το μήνα».

«Κανείς δεν κέρδισε χωρίς απαντήσεις για το σήμερα και χωρίς όραμα για το αύριο» είπε σε άλλο σημείο επαναφέροντας τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Κλείνοντας την δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο ζήτημα των εκλογών αλλά και τις προοπτικής συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή το ΜεΡΑ25.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η εκλογολογία άνοιξε με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου για να προσθέσει «η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική διακυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Θα αξιοποιήσουμε την νίκη που θα μας δώσει ο λαός για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Εμείς – για να δώσω απάντηση στο ΚΙΝΑΛ και στις άλλες δυνάμεις που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο – δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα. Κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στην ΝΔ γιατί η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί ανήκεστος. Τα πράγματα είναι πολύ απλά για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αρκεί να πράξουν το αυτονόητο την Δευτέρα μετά τις εκλογές. Οσοι διακηρύσσουν ότι θέλουν μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά κάθε σκέψη για συνεργασία με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για να έχουν κάποια συνέπεια τα λόγια και οι προτάσεις τους. Περιμένω τις τοποθετήσεις τους»

Δείτε Live

Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα

«Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν από τις κάλπες. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο. Αυτό που ξέρω, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι εδώ και πολύ καιρό παίζετε εν ου παικτοίς με τα πάντα. Αυτό το παιχνίδι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

«Ξεχάσατε να αναφέρετε πέντε τουλάχιστον λέξεις δεν είπατε τη λέξη ακρίβεια, πληθωρισμός, δεν είπατε τη λέξη βενζίνη και δεν είπατε τη λέξη σκευωρία, Novartis. H ομιλία σας σήμερα θα είναι πράγματι, όπως θα έλεγε ο Τσακαλώτος, case study.

Πως μπορεί κανείς σε 46 λεπτά να κάνει το μαύρο άσπρο και να πει τόσα πολλά ψέματα. Ντυθήκατε σήμερα για να μιλήσετε για την κοινωνική πολιτική, όχι σοσιαλδημοκράτης, ΚΚΕ ντυθήκατε. Μας είπατε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Να παρουσιάζεστε ως φιλεργατικός, ως πρωθυπουργός με κοινωνικό πρόσωπο. Επενδύετε, κύριε Μητσοτάκη, σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Είναι ο λαός ναι εμάς μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη που έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο σε αυτήν εδώ τη χώρα. Μην τον υποτιμάτε, έτσι, το λαό.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν από τις κάλπες. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο. Αυτό που ξέρω, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι εδώ και πολύ καιρό παίζετε εν ου παικτοίς με τα πάντα. Αυτό το παιχνίδι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις.

Και θέλω να ξεκαθαρίσω εμείς ζητάμε εδώ και έξι μήνες εκλογές και τις ζητάμε γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο από τις επιλογές σας. Σας ζητάω λοιπόν σήμερα να σταματήσετε να μαδάτε την μαργαρίτα και να δώσετε μια απάντηση. Πως θα προχωράτε έτσι; Πάρτε μια θέση. Σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας.

Δεν θα καταφέρετε να ξεφύγετε από την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Ζούμε στο θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε πριν από λίγο; Όχι βέβαια.

Ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε έναν κόσμο που πράγματι συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές;

Αφήνει υπονοούμενα ο Υπουργός Άμυνας στις Επιτροπές ότι είμαστε προδότες. Φεύγετε από τον βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής και γίνεστε ένας νέος Παπάγος. Του συμμάχου δηλαδή που δίνει 14-15 δις έως τώρα σε τρία χρόνια στις ΗΠΑ και στη Γαλλία χωρίς να εξασφαλίζει ούτε την παραγωγή μιας βίδας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Εμείς στέλνουμε όπλα βαρέα στην Ουκρανία τέταρτοι στην Ευρώπη ικανοποιώντας την απαίτηση των Αμερικανών συμμάχων μας και εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε ικανοποιημένος. Συγχαρητήρια.

Πως το καταφέρατε αυτό με το Turkaegean; Θέλει πάρα πολύ κόπο για να τα καταφέρετε. Να έχει κατατεθεί το αίτημα από τον Ιούλιο του 2021 και να βρίσκεται 6 μήνες στο συρτάρι και να μην υπάρχει μια δομή ένας υφυπουργός για να το σταματήσει. Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία.

Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω τις διπλωματικές ήττες της χώρας. Ταυτόχρονα όμως δηλώνω και να το ακούσουν πολύ καλά μέσα και έξω στη χώρα, απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν είμαστε ενωμένοι. Απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων θα είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη σε όλους όσους στοχοποιήσατε; Μια συγγνώμη θα ζητήσετε; Σας περιμένουμε. Καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν συντόνισε. Θα ζητήσετε μια συγγνώμη για αυτά ή θα συνεχίσετε να κρύβετε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα. Σκευωρία δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης.

Το μόνο που έχω να δηλώσω και να δεσμευτώ ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσατε ζητάει απαντήσεις. Kύριε Μητσοτάκη πείτε στον κύριο Σαμαρά το φίλο σας, εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους

Σήμερα κύριε Μητσοτάκη θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως η λέξη που ξεχάσατε, η ακρίβεια που δεν την ξεχάσετε τυχαία, σαρώνει τα πάντα. Ο ενεργειακός πληθωρισμός σκαρφάλωσε από Μάιο σε Μάιο, Μάιο του 2021- Μάιο του 2022, στο 61% στη χώρα μας.

Αυτό το 22% παραπάνω είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη στο ρεύμα. Η αλήθεια επίσης είναι ότι τα εισοδήματα δεν αρκούν πια για να καλυφθεί το κόστος ζωής των συμπολιτών μας.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλους τους τομείς του κοινωνικού κράτους δεν τα πάτε καθόλου καλά. Ερχεστε τώρα εσείς και λέτε μόνο ότι όσοι κάναν προσφυγή θα πάρουν χρήματα. Και ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι λύσατε το θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Σήμερα έχετε ακόμη 340.000 εκκρεμείς συντάξεις και όσες βγάζετε, τις βγάζετε με λάθη.

Και έρχομαι σε ένα θέμα που θεωρώ ότι βγάζει από εσάς μεγάλη ηττοπάθεια. Δεν έχετε τίποτα πειστικό να πείτε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για το αύριο;
Εσείς δεν είστε που αφήσατε την πατρίδα με άδεια ταμεία το 2014 για να καταστρέψετε την πολιτική αλλαγή και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε;

Υπουργός δεν ήσασταν που επιβάλλατε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους; Εσείς δεν είστε που καταστρέψατε σε μια τετραετία τότε το 25% του ΑΕΠ; Να σας τα δώσουμε τα ρέστα

Την χώρα που την παραδώσατε χρεοκοπημένη εμείς την παραδώσαμε με ρυθμισμένο χρέος. Κοιμάστε ήσυχοι γιατί τρώτε από τα έτοιμα τρία χρόνια και έχετε το θράσος να μιλάτε και από πάνω.

Είστε η μοναδική κυβέρνηση πιστεύω, τουλάχιστον αυτόν τον αιώνα που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος και αυτό είναι πανθομολογούμενο.
Ούτε ένα ευρώ δεν αυξήθηκαν οι λογαριασμοί του ρεύματος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τρία χρόνια. Κρατάτε τον ΕΦΚ ψηλά, τον ΦΠΑ ψηλά, γιατί; Είναι ληστεία αυτό που κάνετε σήμερα».Διαβάστε επίσης