Θέμα ηγεσίας τίθεται από όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής, καθώς το κόμμα δεν κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση που αποτελούσε και τον βασικό του στόχο, ενώ σε 10 περιφέρειες κατέγραψε μονοψήφιο ποσοστό. Βουλευτές και πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού προτείνουν κατ’ αρχάς την άμεση σύγκληση των οργάνων, ώστε να συζητηθούν τα αίτια της δυσμενούς πορείας, και αφετέρου δεν διστάζουν να θέσουν ζήτημα προέδρου, πιστεύοντας πως ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για το 12,79% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή έχει ο επικεφαλής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Αμφισβήτηση Γιαννακοπούλου από τη βραδιά των εκλογών
Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη ξεκίνησε από τη βραδιά των εκλογών, όταν η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στο πάνελ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα και θα συζητηθούν τα πάντα, τι έγινε λάθος και τι έγινε σωστά στις ευρωεκλογές. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα αρχηγού είπε χαρακτηριστικά πως «όταν θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα». Πρόσθεσε, δε, πως «κάποια στιγμή ήμασταν δεύτερο κόμμα (σ.σ. στις δημοσκοπήσεις), αλλά μετά το χάσαμε…».
Η απάντηση Δουδωνή
Στην κ. Γιαννακοπούλου απάντησε λίγες ώρες αργότερα ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι η συνάδελφός του είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης του κ. Ανδρουλάκη, σχετικά με τα ποσοστά και την επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές. «Νομίζω την είχε ετοιμάσει τη δήλωση και μπερδεύτηκε από τα αποτελέσματα. Το είχε στο μυαλό της από πριν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος», ανέφερε.
Γερουλάνος αμφισβητεί Ανδρουλάκη
Μόλις χθες ο βουλευτής, Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτησή του αμφισβήτησε την εκτίμηση Ανδρουλάκη πως τα κομματικά στελέχη στην Αττική δεν απέδωσαν όσο αυτά της επαρχίας. Όπως γράφει: «Επειδή από την Κυριακή το βράδυ γίνεται λόγος ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τη “μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας”, που σε μερικά παραπολιτικά φτάνει μέχρι και σε στοχοποίηση βουλευτών, το πήρα προσωπικά. Και το πήρα προσωπικά, γιατί λιώσαμε παπούτσια στις ευρωεκλογές, όλοι στην Α’ Αθήνας, η Νομαρχιακή, οι τοπικές οργανώσεις, όλοι. Και κοίταξα τους αριθμούς. Γιατί καλό είναι να μιλάμε με αριθμούς.
Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε σε αυτές τις ευρωεκλογές:
- Από όλες τις εκλογικές περιφέρειες που έχει το ΠΑΣΟΚ βουλευτή, στην Α’ Αθηνών είχαμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο αποτέλεσμά μας, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές πριν από έναν χρόνο. 28% ποσοστιαία αύξηση, από τότε που με εμπιστευτήκατε για βουλευτή.
- Η Α’ Αθηνών ήταν η μόνη εκλογική περιφέρεια που, ως ΠΑΣΟΚ, καταφέραμε να αυξήσουμε ακόμα και τον απόλυτο αριθμό ψήφων που πήραμε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, πριν από έναν χρόνο.
- Και στο Λεκανοπέδιο; Πέρα από την Α’ Αθηνών, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου που έχουμε βουλευτή, και στης Μιλένας, και στου Παύλου, και στου Μανώλη, και στης Νάντιας, το ΠΑΣΟΚ αύξησε περισσότερο τα ποσοστά του σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο σύνολό του, το Λεκανοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στη συνολική αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ.
- Πανηγυρίζουμε; Προφανώς και όχι. Είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά, όμως η δουλειά έχει ξεκινήσει και φέρνει αποτέλεσμα.
Γιατί δεν υπάρχει βουλευτής ή στέλεχος που να μην ίδρωσε τη φανέλα σε αυτές τις εκλογές. Κανένας δεν έκανε απεργία, κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον.
Αν παρατηρήσατε, μιλάω πάντα σε πρώτο πληθυντικό, “πήραΜΕ”, “καταφέραΜΕ”, “αυξήσαΜΕ”.
Ξέρετε γιατί; Διότι θα πάμε μπροστά μόνο όταν στεκόμαστε συλλογικά, παραδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όταν γίνεται δουλειά και δεν ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη, χωρίς να κάνουμε σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινοβουλευτική μας ομάδα που κάνει δουλειά στην κοινωνία, στο Κοινοβούλιο και στα μέσα ενημέρωσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, σε όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό επιβάλλει η ενότητα. Αυτά προς το παρόν. Τα υπόλοιπα για το τι έφταιξε, εκεί που πρέπει».
Κωνσταντινόπουλος: Εκλογή αρχηγού έως το τέλος του έτους
Σήμερα ο βουλευτής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κινούμενος θεσμικά έστειλε επιστολή στον Γραμματέα και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την εκλογή προέδρου από τη βάση έως το τέλος του έτους. Όπως σημειώνει, «ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση, στις ευρωεκλογές, δεν επετεύχθη». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων. Χρειάζεται restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς».
Πάνας: Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει ειλικρινή αγωνία
Εν συνεχεία ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, μιλώντας στο Talk Radio σημείωσε μεταξύ άλλων πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία» και συμπλήρωσε πως «σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος».
Κατρίνης: Κανένας στο απυρόβλητο
Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, δηλώνει από την πλευρά του πως «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο», και ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ υπογραμμίζει με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και τώρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».
Νίκος Παπανδρέου: Ο λόγος άμεσα στους φίλους και στα μέλη για Αλλαγή
Ζήτημα ηγεσίας έθεσε πριν από λίγα λεπτά και ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου, που μάλιστα την Κυριακή εξελέγη πρώτος σε ψήφους από πλευράς Κινήματος, λαμβάνοντας 123.294 σταυρούς.
«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει με άρθρο του στην ιστοσελίδα του “Πρώτου Θέματος” και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, τον λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».
Προσθέτει δε, ότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».
Αποστολάκη: Ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα
Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κομμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι εάν δεν το ψήφισαν. Ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα, και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις,τόνισε, σε δήλωσή της, η Μιλένα Αποστολάκη.
Πώς αντιδρά το περιβάλλον Ανδρουλάκη
Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά από όλο αυτό το τσουνάμι αμφισβήτησης εναντίον του, επιλέγει στην παρούσα φάση να απαντήσει μέχρι διαρροών από το περιβάλλον του πως «εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα έχουμε το 2025» και ότι «δεν μας χρειάζεται η εσωστρέφεια». Αναλυτικά η απάντηση των κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη, έχει ως εξής: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων.
Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια να χαθεί σε λίγες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα, σύμφωνα με το καταστατικό.
Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».