-->
26.05.2024

Τζανάκης για γρίπη: Πιθανά τα 100.000 κρούσματα τη μέρα τον Γενάρη

Στην εξάπλωση των περιστατικών γρίπης και ιώσεων αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιαρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (26.12.2022) στην ΕΡΤ. Εξήγησε επίσης γιατί μετά από σχεδόν τρία χρόνια κορνοϊού, το ανοσοποιητικό μας είναι «απροετοίμαστο».

«Περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις λίγο πιο μπροστά από ό,τι συνήθως» είπε αρχικά ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει “κεφάλι” από τον κορονοϊό, οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV. Συγκεκριμένα, σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Δύσκολη η κατάσταση στην Κίνα

«Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων αποδείχτηκε έωλη στην Κίνα. Αποφάσισαν, λοιπόν, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά η Κίνα είναι μια χώρα αχανής και όχι σωστά οργανωμένη υγειονομικά. Αυτή τη στιγμή αυτό που θα ξεσπάσει δεν ξέρω αν είναι σε θέση η Κίνα να το αντιμετωπίσει υγειονομικά» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Τι είπε για τα εμβόλια της γρίπης

Για τα εμβόλια της γρίπης τόνισε ότι έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στο να σε προφυλάξουν από την εκδήλωση βαριάς νόσησης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται».Διαβάστε επίσης