Γύρω στις 10 Ιουνίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα θα μειωθούν στα 1.000 με 1.100, δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η χώρα μας θα ταξινομηθεί ως πράσινος χώρος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι καθηγητής εξήγησε ότι όταν τα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως κυμαίνονται από 1.000 έως 1.100 «πιάνουν το μαγικό νούμερο» των 150 κρουσμάτων ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού που είναι και το όριο του ECDC για να είναι μια περιοχή στην πράσινη ζώνη.
«Γύρω στις 10 Ιουνίου φαντάζομαι ότι και με τη βούλα πλέον διεθνών οργανισμών η Ελλάδα θα είναι σε μεγάλο μέρος -αν όχι καθ’ ολοκληρία, στην πράσινη ζώνη», τόνισε ο κ. Τζανάκης επικαλούμενος το μαθηματικό μοντέλο.
Την ίδια ώρα, προειδοποίησε ότι προϋπόθεση είναι να πάνε όλα καλά καθώς παρουσιάζεται μια «αντίσταση» λόγω της μετακίνησης του Πάσχα.
Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης εμφανίστηκε θετικός στα προνόμια προς τους εμβολιασμένους, τονίζοντας πως είναι πιθανό να υπάρξουν.
Υποστήριξε δε, πως εάν δεν γίνουν από το κράτος, θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους.
Έφερε, επίσης, ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται από μεγάλες ιατρικές εταιρείες, που έχουν προϋπόθεση συμμετοχής είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε μοριακό τεστ 72 ωρών.
Ο καθηγητής εξέφρασε δε την άποψη ότι πρέπει στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για άτομα που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν βρέφη.
Μάλιστα, ανέφερε πως για να διοριστεί κάποιος δάσκαλος ή καθηγητής κάνει εξετάσεις –μεταξύ άλλων ακτινογραφία θώρακος για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει φυματίωση.
Διαφορετικά δεν διορίζεται.
Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των εμβολιασμών, εξηγώντας ότι η χώρα θα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου.
«Από εκεί και πέρα θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφέροντας πως «τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
«Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα» είπε ο κ. Τζανάκης.
Κλείνοντας, ο ειδικός τόνισε πως εάν η ινδική μετάλλαξη εκτοπίσει τη βρετανική, τότε το ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να χρειαστεί να ανέβει στο 75-80% ώστε να αποτραπεί ένα σοβαρό πανδημικό κύμα, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε οριζόντια μέτρα.