Για την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε ανάρτησή του στο Twitter. Ειδικότερα στην ανάρτηση ο κ.Τζιτζικώστα ανέφερε τα εξής: «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρόλα αυτά εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της η Τουρκία προσπαθεί να δικαιολογήσει τώρα το συμβάν και ισχυρίζεται, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ότι ο κ.Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος και της ομοιότητας του ονόματός του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.
Η Τουρκία απαγόρευσε στον Απ. Τζιτζικώστα την είσοδο στη χώρα – Το ΥΠΕΞ καταδικάζει και ζητά εξηγήσεις
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η πολιτική των ακραίων προκλήσεων από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στον Απόστολο Τζιτζικώστα που βρίσκεται στη Σμύρνη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM.
Ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στις 10:00 στο λιμάνι της Σμύρνης με πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει ως προεδρεύων στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.
Τότε οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποβιβαστεί, χωρίς ωστόσο να του δίνουν μια σαφή απάντηση. Για το αδιανόητο περιστατικό, ο κ.Τζιτζικώστας ενημέρωσε την κυβέρνηση, το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο ίδιος θεώρησε μεγάλη προσβολή την απαγόρευση της εισόδου του.
Την ίδια στιγμή, έχει ενημερώσει τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, βρίσκεται τουλάχιστον επτά ώρες εγκλωβισμένος στο λιμάνι ενώ αναμένεται να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.
ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», προσθέτει.
«Η ελληνική Πρεσβεία στην ‘Αγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», καταλήγει.
Η Ευρωμεσογειακή Επιτροπή
Η Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM) ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τη συνεργασία των τοπικών κυβερνήσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου.
Αποτελείται από 80 μέλη και 2 παρατηρητές από 43 χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου. Σαράντα μέλη της Συνέλευσης ορίζονται από τους μεσογειακούς εταίρους και σαράντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέλη της ARLEM είναι εκλεγμένοι υπάλληλοι περιφερειακών ή τοπικών αρχών.
Το Anadolu προσπαθεί να ρίξει τη ευθύνη στον Τζιτζικώστα
Το Anadolu προσπαθεί να αντιστρέψει τα γεγονότα ρίχνοντας ευθύνη στον Απ. Τζιτζικώστα επικαλούμενο «τεχνικούς λόγους λόγω συνωνυμίας» για την απαγόρευση εισόδου στην χώρα.
Ύστερα από την σφοδρή αντίδραση του ΥΠΕΞ για την απαράδεκτη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το πρακτορείο Anadolu θέλησε να αντιστρέψει τα γεγονότα ρίχνοντας την ευθύνη στον κ. Τζιτζικώστα και επικαλούμενο «τεχνικούς λόγους λόγω συνωνυμίας» για την απαράδεκτη καθυστέρηση.
«Ο Έλληνας αξιωματούχος Τζιτζικώστας αρνήθηκε να εισέλθει στη Σμύρνη, αν και άρθηκε το τεχνικό εμπόδιο της εισόδου του. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τζιτζικώστας επέλεξε να μην εισέλθει στην Τουρκία, με τη δικαιολογία ότι η είσοδος καθυστέρησε λόγω τεχνικού προβλήματος στο τελωνείο της Σμύρνης εξαιτίας συνωνυμίας, όπου έφτασε ακτοπλοϊκώς για να παρακολουθήσει πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μετέβη με πλοίο στην Τουρκία για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη στις 7-8. Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, ο Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματος με άτομο με περιορισμό εισόδου. Οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις αρχές ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια της εισόδου.
Ο Τζιτζικώστας είναι επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εν τω μεταξύ μόλις έγινε γνωστό το γεγονός υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο της Πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε μαζί, να συνυπάρξουμε.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουνε βάθος.
Δεν επιτρέπεται οι σχέσεις των δύο κρατών να είναι σε ομηρία, στην ομηρία κάποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κάποιων εμπρηστικών συμπεριφορών που εν τέλει αδικούν τους ίδιους μας τους λαούς.
Υπήρξε ένα επεισόδιο σήμερα, δεν έχω ακόμη την πλήρη εικόνα, μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μια χώρα ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη, ενός ανθρώπου που έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών.
Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ένα τεχνικό λάθος και ότι θα δοθούνε οι αναγκαίες εξηγήσεις αλλά θα δοθούνε και οι αναγκαίες συγγνώμες».