Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δημοψήφισμα του 2015 όπου οι πολίτες απέρριψαν με ποσοστό 61,3% την πρόταση του σχεδίου συμφωνίας των δανειστών, μετά τη διαπραγμάτευση του Γιάννη Βαρουφάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Είπαν δηλαδή το “όχι” που έγινε “ναι” και μας οδήγησε στα capital controls και στη μνημονιάρα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 προκηρύχθηκε στις 28 Ιουνίου του 2015 με ΦΕΚ και διεξήχθη στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους.
Ως ερώτημα είχε αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015 και ως αποτέλεσμα είχε την απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,3%.
Η πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015.
Ήταν τα μεσάνυχτα της 26ης Ιουνίου, προς 27 Ιουνίου. Στις 00.36 συγκεκριμένα. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα έκτακτο διάγγελμα ανακοινώνει ότι η χώρα πάει σε δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα ορίζεται για τις 5 Ιουλίου.
Στον κόσμο επικράτησε πανικός και άνθρωποι κατέβαιναν στις τράπεζες να βγάλουν λεφτά.
Ξημερώνει η 27η Ιουνίου και οι εξελίξεις τρέχουν. Συνεδριάζει το Eurogroup σε μια από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να μην παραμένει ως το τέλος ενώ στη Βουλή γίνεται συζήτηση για το δημοψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ.
Το bank run είναι πλέον καταστροφικό και το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουνίου, η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, καθώς το πρόγραμμα στήριξης τυπικά λήγει την Τρίτη. O Μάριο Ντράγκι διστάζει να λάβει μια τέτοια κατεξοχήν πολιτική απόφαση. Αποφασίζει ωστόσο να μην αυξήσει το ποσό της ρευστότητας που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, συνεδρίασε το ίδιο απόγευμα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.
Αργά τη νύχτα της Κυριακής το υπουργικό συμβούλιο αποδέχτηκε την εισήγηση και τα ξημερώματα της Δευτέρας εκδόθηκε ΠΝΠ με την οποία η περίοδος από τις 28 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου κηρύχθηκε τραπεζική αργία και τέθηκε ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ τα 60 ευρώ. Θυμάστε τότε που ο ανεκδιήγητος Βαρουφάκης είπε το περίφημο “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες”.
Οι ουρές έξω από τα ΑΤΜ για το περίφημο 60αρι που δεν φαίνονταν μετά από λίγες ημέρες γιατί τα μηχανήματα έβγαζαν μόνο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ ήταν χιλιόμετρα και ο κόσμος μέσα στην ζέστη όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας έκλεινε ραντεβού έξω από κάποια τράπεζα.
Μετά βέβαια ο ίδιος ο Βαρουφάκης έκανε λόγο για κωλοτούμπες Τσίπρα…
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, «ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup στις 25 Ιουνίου και αποτελείται από δύο έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα». Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού). Το δεύτερο κείμενο τιτλοφορείται «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους). Το σύνταγμα με το άρθρο 44 στην αναθεώρηση του 2008 προβλέπει ποιες είναι οι διαδικασίες προκήρυξης και διενέργειας του δημοψηφίσματος.
Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναλυτικά:
«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ, το οποίο είναι πρώτο, και όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.»
Στην ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος πλήθος κόσμου κατεβαίνει στο Σύνταγμα όπου στήνονται χοροί.
Η ελπίδα που έγινε…3ο και χειρότερο Μνημόνιο
Tα πανηγύρια και οι χαρές τελείωσαν πρόωρα και…άδοξα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους Ευρωπαίους και asset της ελληνικής κυβέρνησης υποβάλει την παραίτησή του λίγες ώρες μετά τη νίκη του «Όχι», μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Η ελπίδα που γέννησε η νίκη του «Όχι» σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας χάθηκε σαν φτερό στον άνεμο και μετατράπηκε σε εφιάλτη και μεγαλειώδες φιάσκο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι απεσταλμένοι της ελληνική κυβέρνησης ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για την επόμενη συνάντηση με τους Θεσμούς, έχοντας στην τσέπη τους ένα -όπως πίστευαν- ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Ωστόσο, αυτό που ακολούθησε δεν ήταν το αναμενόμενο για αυτούς. Η περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία για Τρίτο Μνημόνιο, που έμεινε στην ιστορία ως «έντιμος συμβιβασμός».
Βαρουφάκης: Μα είσαι ηλίθιος;
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο στο Μαξίμου όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής δεν ήθελε να κερδίσει. «Εγώ δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε, αλλά το ποθούσα. Ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51%» τόνισε.
Είπε ότι στο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών ήταν θλιμμένα παρά τη νίκη στο δημοψήφισμα.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης, το “asset”, όταν μίλησε για το τετ-α-τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έμαθε ότι ο πρωθυπουργός υποχώρησε και έδωσε στους δανειστές πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο.
«Του είπα είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω» αποκάλυψε ότι του είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ’ ό,τι «ηλίθιος».
Το κλάμα της Μπαζιάνα
Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί από τότε τόσο το δημοψήφισμα όσο και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, κουνώντας το δάχτυλο τόσο στην αντιπολίτευση όσο και προς τον ελληνικό λαό.
Για το δημοψήφισμα λέει ότι προσέφυγε στον ελληνικό λαό πραγματοποιώντας μια απολύτως δημοκρατική επιλογή, υποβαθμίζοντας το ότι σκοπίμως δεν έδωσε χρόνο στον δημόσιο διάλογο, σκοπίμως έστησε ένα κάλπικο δίλημμα, σκοπίμως παραπλανητικό και σκοπίμως υπολόγισε να στηριχθεί στο θυμό της ελληνικής κοινής γνώμης που τότε δεν μπορούσε να δει τα επίχειρα.
Για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, από τη μία επαίρεται ότι επιβλήθηκε στην αντιπολίτευση εκβιάζοντάς την να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας ώστε να μη χρεοκοπήσει η χώρα και από την άλλη, όταν έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τις ευθύνες του και την καταστροφική του πολιτική από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2015, απαντά με περισσή αλαζονεία ότι αυτά κρίθηκαν από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2015, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ισως το πιο προσβλητικό επιχείρημα για τους Ελληνες πολίτες που έχει ειπωθεί στην πολιτική σκηνή. Ισως πιο προσβλητικό και από εκείνη τη δήλωση της συζύγου του πρωθυπουργού Μπέτυς Μπαζιάνα ότι κλαίει κάθε 5 Ιουλίου…