Αναφερόμενος στον θάνατο του 42χρονου γερμανού καθηγητή στην Κρήτη ο κ. Τσιόδρας είπε πως είχε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, που έχει συσχετιστεί με τον νέο ιό. “Ο ιός μπορεί να προκαλεί ο σοβαρά προβλήματα και σε νέους ανθρώπους” ξεκαθάρισε.
Η επιπλοκή του κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στον Γερμανό καθηγητή στην Κρήτη, από την οποία έχασε τη ζωή του είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπουρμπουδάκη.
«Υπήρξε μία επιπλοκή που είναι γνωστή και έχει παρουσιαστεί και σε άλλα περιστατικά με κορωνοιό παγκοσμίως. Είναι μία επιπλοκή που δυστυχώς επιφέρει θάνατο και από την πρώτη στιγμή ήταν αυτό που φοβόμασταν και δυστυχώς δεν μπορούσε να αποφευχθεί», είπε η Λένα Μπουρμπουδάκη.
Και συνέχισε: «Είναι μία επιπλοκή που έχει αναφερθεί σε αρκετά κρούσματα με κορωνοϊό. Δεν ήταν επιπλοκή που συνέβη πρώτη φορά στο νοσοκομείο μας και στον Αντρέα. Είναι κάτι που γνωρίζουν οι λοιμωξιολόγοι».
Ο 42χρονος καθηγητής, που δεν είχε υποκείμενο νόσημα, ετάφη στην Κρήτη μετά από συνεννόηση με την οικογένεια του στην Γερμανία.
“Βρισκόμαστε ακόμη στη μάχη, μην πω στην αρχή της μάχης” σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος, αν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση της νόσου στην Ελλάδα και “δεν έχουμε πορεία Ιταλίας”.“Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση σε κατάσταση εφησυχασμού είμαστε σε κατάσταση επαγρύπνησης” επισήμανε.
Εστίασε ακόμη στη σημασία που έχουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς συμβάλλουν στην ελάττωση της καμπύλης.
Στους 26 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη χώρα μας από το νέο κορωνοϊό, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει το απόγευμα της Πέμπτης άλλους τέσσερις θανάτους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 892, καθώς προστέθηκαν άλλα 71 επιβεβαιωμένα μέσα σε μία ημέρα.
Πενήντα επτά άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ 54 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνδρες με υποκείμενα νοσήματα.
Οσον αφορά τους νεκρούς, οι 21 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες. Η μέση ηλικία των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους ήταν 73 έτη. Σαράντα δύο ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στη νόσο έλαβαν εξιτήριο.
“Η άρση των μέτρων θα ήταν καταστροφική, θα οδηγούσε σε ταχεία διασπορά του ιού” προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.