Search
Close this search box.
Search

Βαρθολομαίος: «Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού»

Πριν 1 έτος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα συμπροσευχόμενος από το ιερό βήμα του Πατριαρχικού Ναού, στη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου των Ψυχών, μετά την οποία τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στον υπό εξέλιξη πόλεμο στην Ουκρανία και όλων των απ’ αιώνος κεκοιμημένων Ορθόδοξων Χριστιανών, μνημονεύοντας τα ονόματα εκείνων υπέρ των οποίων προσκομίσθηκαν τα κόλλυβα. Συμπροσευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος και ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, μαζί με κληρικούς της Εκκλησίας στην Κρήτη, ‘Αρχοντες Οφφικιάλιοι και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος δέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, μαζί με τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο οποίος ζήτησε και έλαβε, πριν από την ενθρόνισή του, την πατριαρχική ευχή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον συνεχάρη για την επάξια παμψηφεί εκλογή του και του ευχήθηκε καλλίκαρπη ποιμαντορία.

Όπως πρόσθεσε, «αποτελεί αμετακίνητη πεποίθησή μας ότι μέσα στην Ορθοδοξία εντάχθηκε, αναπτύχθηκε, καρποφόρησε και διασώθηκε, ό,τι πολυτιμότερο είχε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος» και συνέχισε: «Απέκτησε νέα εμβέλεια, έντονο κοινωνικό και κοινοτικό περιεχόμενο, γαλούχησε γενεές γενεών στο Βυζάντιο και στην μεταβυζαντινή περίοδο και αποτελεί και σήμερα τον πυρήνα της πολιτισμικής μας ιδιοπροσωπίας».

Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «παντού, όπου υπάρχουν και λειτουργούν δημοκρατικοί θεσμοί, εκεί είναι παρών το αθάνατο αρχαίο ελληνικό πνεύμα», και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο διάλογος ανήκουν στο κέντρο της αξιακής παρακαταθήκης, την οποία κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα σε μας και στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Χώρος διάσωσης αυτών των αρχών και αρετών είναι όμως και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Βεβαίως η Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτική στην στενή έννοια του όρου, όμως η μαρτυρία της μέσα στον κόσμο, άξονας της οποίας είναι ο σεβασμός και η προστασία του ανθρώπινου προσώπου, είναι ουσιαστική συμβολή στον εξανθρωπισμό της πολιτικής ζωής. Από την σκοπιά της πίστης μας τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την παγίδευση των ελευθεριών και της αξιοπρέπειάς του, είτε αυτή γίνεται στο όνομα της πολιτικής, είτε της οικονομίας, είτε της επιστήμης, είτε της θρησκείας».

Συνεχίζοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πάντοτε το γένος μας πίστευε ότι η κοινή ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, η αληθινή ευδαιμονία και ότι απαιτεί αγώνα και θυσίες για την κατάκτηση και την πραγμάτωσή της».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλο προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι αυτής της παρακαταθήκης για να καλούμαστε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε, γιατί όχι και να διαδώσουμε αυτές τις παγκόσμιες αξίες, αφού ούτως ή άλλως πάντοτε η πρόοδος κτίζεται πάνω στα στέρεα θεμέλια της παράδοσης».

Απευθυνόμενος προς την νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πρέπει να αντισταθεί στην ταύτιση του σεβασμού της παράδοσης με άγονο συντηρητισμό», αφού, όπως πρόσθεσε, «ο συντηρητικός είναι αποκλειστικά στραμμένος προς το παρελθόν, ενώ ο γνήσιος παραδοσιακός προχωρεί προς το μέλλον, με την παράδοση, η οποία λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας».

Ακόμη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και το δημοτικό συμβούλιο για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.