Νέα δεδομένα θα ισχύουν από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σχετικά με το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης εργαζόμενου στο σύστημα «Εργάνη», σε μια προσπάθεια να μπει «κόφτης» στην μετακίνηση όσων είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή κι έτσι να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους.
Όλοι οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με την βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» θα κληθούν να επανεκδώσουν την βεβαίωσή τους από την Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα.
Ειδικότερα, από την Δευτέρα 15/2 μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα έχει ενσωματωμένους «κόφτες» για τους εργαζόμενους σε αναστολή και τηλεργασία.
Το ίδιο το σύστημα, δηλαδή, θα «χτυπάει» όταν – για παράδειγμα – πληκτρολογούνται από τον εργοδότη τα στοιχεία ενός εργαζόμενου που έχει προδηλωθεί σε τηλεργασία ή σε αναστολή και έτσι δεν θα εκδίδεται καν η βεβαίωση μετακίνησης.
Η νέα βεβαίωση αναμένεται να έχει – σύμφωνα με πληροφορίες – προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης. Διατηρείται το 14ήμερο ισχύς της βεβαίωσης.
Έτσι επιχειρείται να μπει διπλός «κόφτης» στις μετακινήσεις με ψευδείς βεβαιώσεις λόγω εργασίας. Όπως άλλωστε αναφέρει η σχετική ΚΥΑ «η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του». Την ίδια διατύπωση, βέβαια, είχε και η ΚΥΑ του lockdown του Νοεμβρίου, ωστόσο τα νέα δεδομένα στην βεβαίωση μετακίνησης εκτιμάται πως θα δώσουν περισσότερα όπλα στους ελεγκτές για αποτελεσματικούς ελέγχους.
Οι μισθωτοί πάντως, διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με την βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α.
Στόχος είναι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν με βεβαιώσεις για εργασία μισθωτοί σε τηλεργασία ή σε αναστολή.
Όπως ρητά αναφέρεται στην σχετική ΚΥΑ, βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2. Αναλυτικά αναφέρεται : «Βεβαίωση κίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας δεν χορηγείται πάντως σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021».
Στο ίδιο πλαίσιο καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητα των συστημάτων και να υπάρχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στους ελεγκτές στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.
Προαναγγελία αναστολών και τηλεργασίας
Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως από την Δευτέρα. Tην Δευτέρα θα υπάρχουν στο «Εργάνη» όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καταστεί αποτελεσματικό το «σαφάρι» ελέγχων από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Αρχής Διαφάνειας που θα επικεντρωθεί σε κλάδους με ιστορικό παραβατικότητας όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.ά.
Υπενθυμίζεται πως η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.