Διπλωματική αποστολή στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης δέχτηκε πυρά από Ισραηλινούς.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε πλάνα από ισραηλινούς πυροβολισμούς κοντά σε διπλωματική αντιπροσωπεία στην Τζενίν.
Το υλικό, το οποίο μοιράστηκε από το υπουργείο στην πλατφόρμα X, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν κοντά στην ξένη διπλωματική αντιπροσωπεία.
Israeli soldiers opened fire at a delegation of foreign diplomats, including around 30 ambassadors and consuls, who were visiting the Jenin area. https://t.co/CDe96brrKo pic.twitter.com/rr8zNbknG3
— Clash Report (@clashreport) May 21, 2025
Ακούγονται φωνές καθώς ηχούν οι πυροβολισμοί, πριν τα μέλη της αντιπροσωπείας απομακρυνθούν βιαστικά από το σημείο. Το υπουργείο δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν για να «εκφοβίσουν» την αντιπροσωπεία καθώς περιόδευε σε καταυλισμό.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, τα στρατεύματα των IDF έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα, καθώς μια ομάδα ξένων διπλωματών πραγματοποιούσε περιοδεία στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.
Η στιγμή των πυροβολισμών στη Δυτική Όχθη
The occupation forces opened heavy fire from inside the Jenin refugee camp to intimidate the diplomatic delegation that is conducting a field tour around the camp to witness the extent of the suffering endured by the residents of the area.
قوات الاحتلال تطلق النار بشكل كثيف من… pic.twitter.com/qafjqQP0Sg
— State of Palestine – MFA (@pmofa) May 21, 2025
Συγγνώμη από τους IDF -Eξηγούν τι συνέβη
Οι IDF ζήτησαν συγγνώμη για τις προειδοποιητικές βολές που έριξαν στον αέρα και εξηγούν τι συνέβη, ενώ διατάχθηκε και έρευνα.
Οι IDF λένε ότι η ομάδα δεν ακολούθησε τη διαδρομή που είχε συμφωνηθεί όταν η περιοδεία συντονίστηκε με τον στρατό.
«Όταν συντονίστηκε η είσοδος [στην Τζενίν], στα μέλη της αντιπροσωπείας δόθηκε μια εγκεκριμένη διαδρομή την οποία είχαν οδηγίες να ακολουθήσουν λόγω του ότι η περιοχή είναι ενεργή ζώνη μάχης», αναφέρει ο Ισραηλινός στρατός.
Σύμφωνα με τις IDF, η ομάδα «παρεξέκλινε από τη διαδρομή και εισήλθε σε περιοχή όπου δεν είχε άδεια να βρίσκεται».
Τα στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι η ομάδα που έφτασε στην απαγορευμένη περιοχή ήταν οι ξένοι διπλωμάτες, οι IDF λένε ότι ο διοικητής της μεραρχίας της Δυτικής Όχθης, ταξίαρχος Yaki Dolf, ξεκίνησε αμέσως έρευνα για το περιστατικό.
Στην αποστολή ήταν και διπλωμάτες από την ΕΕ
Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν πέντε σφαίρες προς την αντιπροσωπεία, η οποία αποτελούνταν από αξιωματούχους πολλών ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών. Το ρεπορτάζ δεν αναφέρει θύματα. Η αντιπροσωπεία είχε μεταβεί στην Τζενίν, μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων, για να δει τις συνθήκες καταυλισμού και να μιλήσει με τον διοικητή του.

Σύμφωνα με το Wafa, στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν διπλωμάτες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, την Κίνα, την Αυστρία, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, τη Ρουμανία, το Μεξικό, τη Σρι Λάνκα, τον Καναδά, την Ινδία, τη Χιλή και αρκετοί εκπρόσωποι άλλων χωρών.
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης, δέχθηκαν πυρά κοντά σε μια πύλη στην ανατολική είσοδο του καταυλισμού.