Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και το οπτικό υλικό του protothema.gr φαίνεται πως ο στρατός έχει επιστρατεύεσει βάρκες για την διάσωση πολιτών, οχήματα χάμερ, αλλά και ερπυστριοφόρα.
«Αν η κακοκαιρία διαρκούσε και άλλο ο Βόλος δεν θα υπήρχε σήμερα»
«Να βγάζεις γιαγιάδες από τα παράθυρα γιατί δεν χωράνε να περάσουν από την πόρτα. Απίστευτες εικόνες. Είμαστε βολεμένοι στην καθημερινότητά μας και δεν κοιτάμε δίπλα μας, τους συνανθρώπους μας και τα προβλήματά τους» ψέλλισε συγκινημένος.
«Απεγκλωβίσαμε οικογένεια με φορτωτή JCB»
Συγκλονισμένος με τα όσα αντίκρισε στη Μαγνησία είναι και ο Νίκος Ζυγούρης ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από την πρώτη στιγμή και έμελλε η πρώτη του αποστολή να είναι στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο άτυχος άνδρας που καταπλακώθηκε από τοιχίο.
«Το πρώτο συμβάν που έφθασα είναι και αυτό που δυστυχώς είχαμε τον πρώτο μας νεκρό. Ο άνθρωπος είχε χείμαρρο πίσω από το σπίτι του. Γείτονες μας είπαν ότι ο άνθρωπος αγχώθηκε για τα ζώα του, πήγε να δει πως είναι και ο χείμαρρος έριξε το τοιχίο του σπιτιού και τον καταπλάκωσε» σημείωσε ο κ. Ζυγούρης.
Στη συνέχεια ο διασώστης αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβέστες και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ατόμων από τα σπίτια τους.
«Προβήκαμε σε περισσότερους από 15 με 20 απεγκλωβισμούς ατόμων αλλά και σε μεταφορές ανθρώπων στα νοσοκομεία. Σε δύο σημεία που επιχειρήσαμε ήταν δύο ηλικιωμένες και οι στιγμές ήταν τραγικές. Στο πρώτο περιστατικό, στο Διμήνι, υπερχείλισε ο ποταμός στο ύψος της γέφυρας και το νερό περνούσε μέσα από μία μονοκατοικία στην οποία ζούσε μία ηλικιωμένη. Προσεγγίσαμε με το 4×4, μπήκαν μέσα δύο διασώστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής που έτυχε να περνά από το σημείο και μεταφέραμε την γυναίκα σε ασφαλές σημείο.
Στο δεύτερο περιστατικό, στην περιοχή Άσπρες Πεταλούδες, ο χείμαρρος είχε φράξει το σπίτι μίας ηλικιωμένης καθώς είχε φέρει αυτοκίνητα, φερτά υλικά και κορμούς δένδρων. Πήγαμε στο σημείο και βάλαμε την γιαγιά η οποία είχε κινητικά προβλήματα σε φορείο μπάσκετ και την βγάλαμε από το παράθυρο. Η γυναίκα βρισκόταν σε σοκ.
Ακόμη ένας κρίσιμος απεγκλωβισμός ήταν και στην περιοχή των Παλαιών όπου ζούσε μία οικογένεια με δύο μικρά παιδιά. Εκεί δεν γινόταν να προσεγγίσουμε ούτε με 4×4. Έτσι προσεγγίσαμε με φορτωτή του Δήμου τύπου JCB, μπήκαν δύο διασώστες στον κουβά, πήγαν μέχρι την οικία και μετέφεραν την οικογένεια με τα δύο παιδάκια σε δομή του Δήμου. Το σπίτι τους πια είναι ακατάλληλο» περιέγραψε συντετριμμένος ο κ. Ζηγούρης.
Τέλος ο διασώστης ανέφερε πως η κακοκαιρία Daneil θυμίζει πολύ τον «Ιανό», μόνο που στην προκειμένη περίπτωση οι περιοχές που επλήγησαν σοβαρά είναι περισσότερες. «Μιλάμε για πρωτοφανές φαινόμενο, απίστευτο» κατέληξε.
Να σημειωθεί πως στη Μαγνησία έχουν μέχρι στιγμής επιχειρήσει 17 μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας καθώς και πέντε μέλη της Ε.Ο.Δ. Θεσσαλονίκης.
Συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα
Την ίδια ώρα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.
Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:
1) Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)
2) Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)
3) Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)
4) Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)
5) Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)
6) Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους)