Αποκλείοντας την πιθανότητα τα επεισόδια που εμφάνιζε η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη να ήταν επιληπτικής φύσης, αλλά και διατυπώνοντας την ανησυχία της μετά το θάνατο του παιδιού που την οδήγησε σε σκέψεις σχετικά με την πιθανότητα ο θάνατος να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, κατέθεσε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η παιδονευρολόγος Πολυξένη Πελεκούδα, για την πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Η μάρτυρας αποκάλυψε πως υπήρχαν υποψίες από τους γιατρούς για πρόκληση των επεισοδίων στο παιδί από τη μητέρα, ενώ η ίδια μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας συνέταξε λίστα με ουσίες που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί και την απέστειλε στο τμήμα Εγκλημάτων κατά τη ζωής.
«Πρώτη φορά εξέτασα τη Τζωρτζίνα το Νοέμβριο του 2021 για ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας το οποίο πήγε πολύ καλά.Ως προς την επίμαχη νοσηλεία κλήθηκα από τους συναδέλφους να εξετάσω το παιδί επειδή εμφάνιζε επεισόδια» ανέφερε υπογραμμίζοντας όμως πως είχε ενημερωθεί για τις υποψίες των γιατρών ως προς το αίτιο των επεισοδίων. «Οι συνάδελφοι με ενημέρωσαν πριν την εξέταση ότι ίσως τα επεισόδια ήταν προκλητά από τη μητέρα. Ο κ. Μπερτζουάνης μου έδωσε αυτή την πληροφορία».
Η παιδονευρολόγος, που έγραψε το συνοδευτικό έγγραφο για τη μεταφορά του παιδιού από το νοσοκομείο του Ρίου προς το Αγλαΐα Κυριακού, ανέφερε πως ζήτησε το ιστορικό της Τζωρτζίνας από τη μητέρα.«Πήρα ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό από τη μητέρα. Μου περιέγραψε το επεισόδιο του Απριλίου του 2021 πριν μπει στο Καραμανδάνειο. Δε μου φάνηκε επιληπτικό επεισόδιο, αλλά δεν μπορούσα να το αποδώσω κάπου. Για τα επεισόδια μετά την ανακοπή κατάλαβα από τη μητέρα ότι δεν ήταν ίδιας φύσης με εκείνο του Καραμανδανείου» ανέφερε και συμπλήρωσε λόγο αργότερα: «Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία»
Η ίδια εξήγησε στο δικαστήριο πως από την αρχή έλαβε σοβαρά υπόψη τις υποψίες που διατύπωσαν οι γιατροί σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης των επεισοδίων στο παιδί από τη μητέρα. «Επειδή πήρα σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων τις υποψίες μίλησα με δυο γιατρούς (Μπερτζουάνης και Μπέλλου) για ενημέρωση εισαγγελέα, δεύτερον πως θα παρακολουθούσαμε το παιδί 24 ώρες το 24ωρο. Αυτά έγιναν 24 του μήνα. Όταν τους ρώτησα τι υποψιάζονται μου είπαν φραγή αεροφόρων οδών με μαξιλάρι. Συζητήσαμε το πως θα βάζαμε κάμερες να παρακολουθείται το παιδί».
Περιγράφοντας τα βίντεο με τους σπασμούς του παιδιού, η παιδονευρολόγος σημείωσε: «Είδα δυο βίντεο. Στο ένα κλιπ η μητέρα τραβάει μια το μόνιτορ και μια το παιδί και το δεύτερο γιατρούς μέσα στο δωμάτιο. Το παιδί ήταν συνήθη νευρολογική του κατάσταση και μετά έκανε παρατεταμένη άπνοια, σοβαρή ταχυκαρδία και χρειάστηκε ανάνηψη».
Πρόεδρος: Από που ξεκινούσε να τραβάει βίντεο;
Μάρτυρας: Νομίζω ξεκινούσε από το παιδί, μετά έδειχνε το μόνιτορ και μετά ξανά το παιδί. Το παιδί ήταν στη συνήθη νευρολογική του κατάσταση, ήταν ωχρό και ταλαιπωρημένο, αλλά δεν είχε χάσει αισθήσεις, όταν επέστρεψε το βίντεο ήταν διαφορετική εικόνα.
Πρόεδρος: Βλέποντας το βίντεο που καταλήγετε;
Μάρτυρας: Από το βίντεο ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε απόφραξη με μαξιλάρια. Δεύτερον με τρόμαξε πολύ ως δυνητικά απειλητικό για τη ζωή αυτό το επεισόδιο. Να μην ανατάσσεται μόνος του ο οργανισμός με βηματοδότη σημαίνει πως αν δεν έπαιρνε βοήθεια με ΑΜΠΟΥ και ιατρική παρέμβαση θα είχε πεθάνει.
Η παιδονευρολόγος επανέλαβε ότι είχε ανησυχήσει εξαιτίας της επικινδυνότητας του επεισοδίου. «Η σκέψη μου ήταν ότι το επεισόδιο ήταν επικίνδυνο. Δεύτερη σκέψη ήταν ότι δεν ήταν επιληπτικό επεισόδιο. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να διακρίνει κάποιος ένα επεισόδιο επιληπτικής φύσης από μη επιληπτικής φύσης. Ο χαμηλός κορεσμός που υπήρχε πριν το επεισόδιο σημαίνει ότι το επεισόδιο είναι δευτεροπαθές και οφείλεται σε κάτι άλλο».
Η ίδια εκτίμησε πως τα παιδιά με σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα δεν περνούν έναν μεγάλο διάστημα στο σπίτι σε ήρεμη κατάσταση και εμφανίζουν ξαφνικά μεγάλα επεισόδια. «Πρέπει να υπήρξε κάτι που πυροδότησε τα επεισόδια αυτά. Επιπλέον έπαιρνε αντιεπιληπτική αγωγή το παιδί» είπε χαρακτηριστικά.
«Ξανακοίταξα το φάκελο του παιδιου, είδα την αυξημένη τροπονίνη, μίλησα με τον κ. Ηλιάδη επειδή με τρόμαξε το επεισόδιο και μίλησα με την κ. Μαρμαρίδου την επιστημονική υπεύθυνη της παιδιατρικής κλινικής. Ενημερώσαμε τους γονείς ότι θα πάει το παιδί στο Αγλαΐα Κυριακου και ο πατέρας αντέδρασε πολύ έντονα. Η μητέρα πρότεινε να πάνε Γιάννενα και είπα δεν υπάρχει περίπτωση. Στις 25 Ιανουαρίου το παιδί μπήκε στη ΜΕΘ» περιέγραψε η κ. Πελεκούδα.
Μάρτυρας: Μίλησα με την κ. Μούσκου μετά το θάνατο του παιδιού και μου είπε ότι έγινε το ηλεκτροκαρδιογράφημα και δεν έδειξε τίποτα.
Προέδρος: Αυτό τι σημαίνει για εσάς;
Μάρτυρας: Αυτό απομακρύνει αρκετά από το να είναι τα επεισόδια επιληπτικής φύσης.
«Υποψιάστηκα μια ουσία και το είπα στις Αρχές»
Η ύπαρξη των βίντεο και ο θάνατος του παιδιού απασχόλησαν την παιδονευρολόγο που άρχισε να αναζητά τους παράγοντες που οδήγησαν τη Τζωρτζίνα στο θάνατο. «Μετά το βίντεο και μετά το θάνατο του παιδιου άρχισα να σκέφτομαι εξωγενείς παράγοντες επειδή υπήρχαν υποψίες. Έπρεπε να είναι κάτι που δρα πολύ γρήγορα και κατέληξα σε κάποιες ουσίες. Ενημέρωσα το τμήμα εγκλημάτων κατά της ζωής και τους έδωσα τις λίστα με τις ουσίες. Πήρα πολύ σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να προστατέψεις ένα παιδί από κακοποίηση και η υποψία ενός συναδέλφου είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».
Πρόεδρος: Γιατί είπατε ότι δε θέλετε να δώσετε τον κατάλογο με τις ουσίες;
Μάρτυρας: Γιατί όσα λέγονται στο δικαστήριο βγαίνουν στα μέσα και δε θέλω να δώσω ιδέες.
Πρόεδρος: Η ουσία που υποψιαστήκατε βρέθηκε στο παιδί;
Μάρτυρας: Όχι δε βρέθηκε η ουσία που είχα σκεφτεί.
Στη συνέχεια απέκλεισε τη χορήγηση κεταμίνης στα επεισόδια που προηγήθηκαν του τελευταίου που οδήγησε τη Τζωρτζίνα στο θάνατο.
«Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που προκαλεί καταστολή. Το παιδί δεν είχε καταστολή στα επεισόδια που προηγήθηκαν του θανάτου. Θεωρώ ότι τα επεισόδια που είδα εγώ δεν ήταν κεταμίνη» τόνισε η γιατρός, ενώ συμπλήρωσε: «δεν μου προκύπτει ότι υπήρξε απόφραξη αεροφόρων οδών αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω».
Κούγιας: Πριν γράψετε το συμβουλευτικό παραπεμπτικό είχατε ενημέρωση από τους γιατρούς του Καραμανδανείου για το περιαστικό εκεί;
Μάρτυρας: Όχι, γνώριζα το περιστατικό επειδή η Πάτρα είναι μικρή.
Κούγιας: Εσείς πιστεύετε ότι η κατηγορούμενη ήταν ψυχρή;
Μάρτυρας: Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται μια ταινία
Κούγιας: Τι θα έπρεπε να κάνει να ουρλιάζει;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κρίνω τη συμπεριφορά και το συναίσθημά της.
Κούγιας: Το γεγονός ότι βιντεοσκοπεί το επεισόδιο και φωνάζει και τους γιατρούς για να σώσουν το παιδί της, τι σημαίνει;
Μάρτυρας: Αυτό απαιτεί σοβαρό βαθμό σαδισμού.
Κούγιας: Τι προσπάθεια θα έπρεπε να κάνει η κατηγορούμενη για να προκαλέσει σπασμούς;
Μάρτυρας: Θέλει σοβαρή έρευνα φαρμακολογίας. Ξέρω να σας πω ότι σίγουρα θα υπάρχει τρόπος, όμως θέλει έρευνα και γνώση.