-->
10.06.2023

Βόρεια Μακεδονία: Νέο αλβανικό κόμμα ζητάει την ομοσπονδοποίηση της χώρας

Ένα νέο αλβανικό κόμμα ιδρύθηκε στα Σκόπια με κύριο στόχο τη μετατροπή της χώρας σε ομοσπονδία, με το κομμάτι που πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός να αποτελεί ένα από τα δύο κρατίδια.

Το νέο κόμμα, που η επίσημη ονομασία του είναι «Ρεπούμπλικα Ιλλιρίδα», έχει καταθέσει αίτηση για αναγνώριση στα δικαστήρια κάνοντας «σημαία» την ομοσπονδοποίηση της χώρας. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως το «Ρεπούμπλικα Ιλλιρίδα», δεν θα αναγνωριστεί επίσημα από τις Αρχές, γιατί οι καταστατικοί του στόχοι δε συνάδουν με το Σύνταγμα και την ακεραιότητα των Σκοπίων.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Νετζάτ Μπετζέτι, υποστήριξε πως: «η θέση και το καθεστώς των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι αλλάξει, επειδή είναι ένας μεγάλος δημογραφικός αριθμός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διεθνείς κανόνες, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και τα έγγραφα του Ελσίνκι τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν αυτόνομη κυβέρνηση και να σχηματίζουν τη «Δημοκρατία της Ιλλιρίδας», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει τη βούληση των Αλβανών πολιτών, όπως ανέφερε.

Η επαναφορά της παλαιότερης ιδέας για ομοσπονδοποίηση των Σκοπίων, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα άνοδο του εθνικισμού στην περιοχή. Ο ίδιος ζήτησε από την Ε.Ε. να επιταχύνει την ένταξη της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στέλνοντας μήνυμα και στη Βουλγαρία που προβάλλει «βέτο» στη συνέχιση των διαδικασιών

«Αυτό είναι ένα σήμα τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία ένταξης της περιοχής στην ΕΕ πιο εντατικά. Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας που, με την ιδέα της «Μία Κοινωνία για Όλους», έχει ενώσει όλες τις διαφορετικές εθνικές κοινότητες», δήλωσε ο Ζάεφ.Διαβάστε επίσης