-->
25.02.2024

Βρετανία: Μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον Ρίσι Σούνακ

Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο Ρίσι Σούνακ λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 100 ημερών στον πρωθυπουργικό θώκο, την ώρα που οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα συνεχίζονται.

Οπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στόχος της αναδιάρθρωσης της κυβέρνησής του είναι να πετύχει τους πέντε στόχους που έχει θέσει από την αρχή της χρονιάς. Αυτοί είναι: η μείωση του πληθωρισμού, η οικονομική ανάπτυξη με καλύτερους μισθούς, η μείωση του χρέους, να περιοριστούν οι λίστες αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, ο έλεγχος της μετανάστευσης και κυρίως των παράτυπων μεταναστών που διασχίσουν τη θάλασσα της Μάγχης.

Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής και δημιουργείται νέο υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας. Οπως επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, στόχος του εν λόγω υπουργείου είναι να εξασφαλίσει τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες της χώρας, τη μείωση των λογαριασμών, αλλά και τη μείωση του πληθωρισμού στο μισό. Υπουργός αναλαμβάνει ο Γκραντ Σαπς.

Επίσης συγχωνεύτηκε το υπουργείο Εμπορίου και Επιχειρήσεων με επικεφαλής την Κέμι Μπάντενοχ. Δημιουργήθηκε ένα νέο υπουργείο, επικεντρωμένο στην Επιστήμη, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, με υπουργό τη Μισέλ Ντόνελαν, ενώ υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού αναλαμβάνει η Λούσι Φρέιζερ. Τέλος, πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος ορίστηκε ο Γκρεγκ Χαντς.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο ήρθαν μόλις μία εβδομάδα μετά την απομάκρυνση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και προέδρου των Συντηρητικών Ναντίμ Ζαχάουι. Ο Ζαχάουι είχε φορολογικές εκκρεμότητες με τη βρετανική εφορία και, έπειτα από σύντομη έρευνα, ο ρετανός πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή του καθώς αποδείχθηκε ότι δεν τήρησε τον υπουργικό κώδικα ως όφειλε.

Το κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένδειξη αδυναμίας του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η αναδιοργάνωση των κυβερνητικών υπηρεσιών θα είναι δαπανηρή.Διαβάστε επίσης