Search
Close this search box.
Search

Wall Street Journal: Τελεσίγραφο Τραμπ για καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν

Πριν 1 ώρα

Στον απόηχο των συνομιλιών στη Γενεύη, η ιρανική πλευρά κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, στη Βιέννη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, ωστόσο η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρεται σε νέο τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ για καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων και παράδοση του εμπλουτισμένου ουρανίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι απεσταλμένοι του αμερικανού προέδρου στις συνομιλίες της Γενεύης εξέφρασαν απογόητευση για τις προθέσεις του Ιράν σχετικά με επίτυξη συμφωνίας, ενώ η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει οριστικά τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η έκβαση των διπλωματικών προσπαθειών δεν σημαίνει αποτροπή στρατιωτικής κλιμάκωσης αναφέρουν ισραηλινές πηγές, την ώρα που η χώρα υποδέχεται στο λιμάνι της Χάιφα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το Gerald Ford.

H γιγαντιαία αμερικανική δύναμη στην περιοχή με επικεφαλής δύο αεροπλανοφόρα, περιλαμβάνει 40.000 στρατιώτες και 300 αεροσκάφη με επιπλεόν 18 πολεμικά πλοία, υπενθυμίζει και ο γιος του αμερικανού προέδρου σε ανάρτηση.

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, στις συνομιλίες της Γενεύης έθεσαν ως βασική προϋπόθεση την καταστροφή των τριών κύριων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Φορντό, τη Νατάνζ και το Ισφαχάν, καθώς και την παράδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες όλου του εναπομείναντος εμπλουτισμένου ουρανίου, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη συμφωνία επί προεδρίας Ομπάμα, κρίθηκε ανεπαρκής από τους Ρεπουμπλικανούς και οδήγησε σε αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Ιράν, από την πλευρά του, απέρριψε την πρόταση μεταφοράς των αποθεμάτων ουρανίου στο εξωτερικό , παραπέμποντας σε συνέχεια την επόμενη εβδομάδα με τέταρτο γύρο διαπργαματεύσεων στη Βιέννη.

Τα εναλλακτικά σενάρια που πρότεινε το Ιράν για μείωση του επιπέδου εμπλουτισμού από το 60% στο 1,5%, και προσωρινή αναστολή ή διαχείριση μέσω αραβοϊρανικού κοινοπρακτικού σχήματος εντός Ιράν, απορρίφθηκαν καθώς το ζητούμενο είναι ο μηδενικός εμπλουτισμός.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε χθες ότι: «είναι σαφές ότι οι Ιρανοί επιδιώκουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Και η επιμονή του Ιράν να μην συζητά το θέμα των βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί μεγάλο, μεγάλο πρόβλημα».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.